Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

"Vattenfall bör ta ansvar för kärnkraft"

Uppdaterad: 10:57
En av de frågor Vattenfalls nye vd lär få på sitt bord handlar om ansvaret för Vattenfalls tyska kärnkraftverk. I juni skrev Vattenfall under ett nytt avtal som gör moderbolaget i Vattenfall ekonomiskt ansvarigt vid en stor olycka i kärnkraftverken i Tyskland.

Ola Alterå, statssekreterare vid näringsdepartementet säger att Vattenfall bör ta det obegränsade ansvaret för sina kärnkraftverk även utomlands. I Ekot i fredags förklarade näringsminister Maud Olofsson varför avtalet varit så svårförståeligt.

– Det är regeringen och jag som har ställt frågor om vad det som man har gjort i Tyskland innebär. Så småningom har vi fått information bekräftad från Vattenfall att man är ansvarig för kärnkraftsolyckor i Tyskland och det är inte acceptabelt. Vi skulle inte ha godkänt ett sådant avtal om vi hade vetat det, sa Maud Olofsson.

Det har framkommit, och det har bolagets vd också sagt att i Tyskland gäller sådana skadeståndsvillkor, att man är obegränsat ansvarig om man är verksam och köper reaktorer och driver reaktorer i Tyskland. Varför är det okänt för regeringen?

– Det är inte okänt för regeringen vilken lagstiftning som finns i Tyskland. Det stora felet begicks när Björn Rosengren och den förra regeringen köpte kärnkraften i Tyskland. För man visste ju vilka risker det var.

– Men vad som har hänt är att man har gjort en förändring i bolaget som gör att man får det fulla ansvaret, och det har man inte analyserat tillräckligt och man har genom det inte heller gett tillräcklig information till regeringen.

– Därför har vi sagt till bolaget nu: Ni måste se över hur detta ser ut, ni måste komma med ett förslag till förändring, sa näringsminister Maud Olofsson till Ekot i fredags.

I över 20 år har företag som driver kärnkraftverk i Tyskland haft ett obegränsat ekonomiskt ansvar om en större olycka inträffar. Men de två kärnkraftverk som ägs av vattenfall i Tyskland drivs formellt av dotterbolaget Vattenfall Europe AG. Fram till i juni förra året, då ett nytt avtal undertecknades av Vattenfalls vd, var det dotterbolaget som var ekonomiskt ansvarigt om något hände.

I det nya avtalet gick Vattenfall med på att det svenska moderbolaget skulle ta över det här ansvaret om pengarna i dotterbolaget inte skulle räcka till.

Vid en riktigt stor olycka skulle det kunna innebära en konkurs för hela Vattenfall och därför överväger nu regeringen om Vattenfall bör sälja sin ägarandel i de tyska kärnkraftverken.

– I rollen som ägare måste ju regeringen fråga sig om det är ett rimligt ansvarstagande just för Vattenfall att driva kärnkraft i Tyskland om det innebär i princip att man har hela den svenska vattenkraften som säkerhet i händelse av en olycka i en reaktor i Tyskland, säger statssekreterare Ola Alterå vid näringsdepartementet.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".