Kosovo

Mer än hälften valde att inte rösta

Det blev ett lågt valdeltagande i de första valen i det självständiga Kosovo. 46 procent röstande visar tydligt väljarnas låga förtroende för landets politiker.

Efter en valkampanj där kandidaterna överträffat varandra i luftslottsbyggen är det kanske inte konstigt att så få gick till valurnorna i Kosovo. Ett lågt valdeltagande var en farhåga som besannades. Bara 45 procent av landets en och halv miljon röstberättigade gick och röstade.

Missnöjet och tvivlen är stora ett och ett halvt år efter det att Kosovo förklarade sig självständigt. Korrupta politiker har byggt sig egna förmögenheter, men struntat i att rätta till problem med elavbrott, vattenbrist och skyhög arbetslöshet.

Det skånestora landet har Europas yngsta medelålder på 26 år. Unga som tvingas lämna landet för att de inte får något jobb. Högutbildade som lätt genomskådar politikernas lögnaktiga valfiske.

Lokalvalen är de första som Kosovo anordnade på egen hand och skulle bli en test på hur långt demokratin kommit. Det är ett försök att bli erkänt som en oberoende stat av fler än 63 länder. Fortfarande vägrar fem EU stater, Ryssland och Serbien erkänna Kosovo. Serbien ser Kosovo som en del av Serbien och stöder den serbiska minoriteten finansiellt. En majoritet av serberna i Kosovo bojkottade valet, men i söder röstade en del serber där det fanns serbiska partier och kandidater. Det var något nytt.

 

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".