Efterträdare: Öystein Löseth. Foto: Peter Brom/Scanpix.

Öystein Löseth blir vd för Vattenfall

Uppdaterad: 11:53
Norrmannen Öystein Löseth blir ny vd för statliga Vattenfall, efter Lars G Josefsson. Han tillträder någon gång före sommaren 2010, och ordföranden Lars Westerberg är nöjd med styrelsens val.

– Det som gör honom lämplig gentemot Josefsson är förstås att han är mycket yngre. Han är 51 år gammal. Han har jobbat i hela sitt liv i energibranschen. Han har dessutom varit verksam i flera länder, vilket vi tycker är en fördel. Han har arbetat i Norge, han har arbetat i England, och just nu så arbetar han i Nederländerna, säger Lars Westerberg.

Det blir en intern lösning på vd-frågan för helstatliga Vattenfall. Norske Öystein Löseth är i dag vd för det nederländska energibolaget Nuon, som Vattenfall nyligen köpte.

Den senaste veckan har det stormat kring Vattenfall, bland annat sedan uppgifter kommit ut om att nuvarande vd Lars G Josefsson haft planer på att sälja elnätet i Sverige, för att investera i kärnkraft i Storbritannien.

Men Vattenfalls styrelse har sedan i juni arbetat med att hitta en ersättare till Lars G Josefsson, som går i pension nästa år när han fyller 60.

Öystein Löseth ska gå parallellt med Lars G Josefsson under en tid. Han blev tillfrågad för tio dagar sedan, sa styrelseordföranden Lars Westerberg på en presskonferens på förmiddagen.

Öystein Löseth ville inte säga om han vill förändra någonting i Vattenfall. Han sa att han kommer att svara på det när han tillträder.

Han sa också att han inser att det finns en förtroendekris, men ville inte kommentera turerna kring Vattenfall de senaste dagarna.


Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".