Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östbergs advokat Johan Ödlund.

Annika Östberg lättad efter beskedet

Uppdaterad: 17:02
Annika Östbergs livstidsstraff för två mord i USA på 80-talet omvandlas till 45 års fängelse. Det innebär i praktiken att Östberg, som suttit drygt 28 år i fängelse, kan komma att släppas fri om ett och ett halvt år.

– Hon blev självfallet mycket, mycket glad och kände en lättnad. Hon hoppas att hon nu kanske kan lägga det som har varit bakom sig, att hon inte ska behöva berätta om det som hände för många, många år sedan utan att hon nu kan planera för sin framtid, säger Östbergs advokat Johan Ödlund.

I augusti 1983 dömdes Annika Östberg till livstidsfängelse i USA för två mord.

I våras flyttades hon till Sverige och begärde att få sitt straff tidsbestämt. I dag kom beskedet att straffet tidsbestäms till 45 år.

Hon har redan suttit av 28 och ett halvt år. Det betyder att Annika Östberg blir en fri kvinna i maj 2011, eftersom de svenska reglerna säger att man släpps fri efter två tredjedelar av strafftiden.

I sitt beslut skriver tingsrätten att man har tagit hänsyn till att hon suttit länge i fängelse.

Åklagare Gunnar Brodin tror inte att Östberg kan klara ett liv i samhället utan att återfalla i brott eller drogmissbruk.

Han stödjer sig på ett uttalande från Rättsmedicinalverket. Nu överväger Brodin att överklaga tingsrättens beslut.

– Jag gör samma bedömning i dag som jag har gjort även tidigare vid förhandlingen, dokumentationen vad gäller Annika Östbergs återanpassning är så pass liten. Hon har endast haft sju ledsagade permissioner. Utifrån det materialet anser jag att det är för tidigt att tidsbestämma straffet, säger Gunnar Brodin

Tingsrätten medger att det är ett problem att Annika Östberg haft så få permissioner, och att ingen av dem har varit på egen hand. Man vet inte riktigt hur det kommer att gå för henne.

Men, säger tingsrätten, risken för återfall är varken stor eller konkret. Alltså tvärtemot vad Rättsmedicinalverket har sagt.

Annika Östberg hade ansökt om att bli frigiven redan i maj nästa år. Nu blir utslussningen ett år längre än så, men det är inget nederlag, säger hennes advokat Johan Ödlund.

– Det är i allra högsta grad rimligt, hon måste ha lite mer permissioner och hon ser själv inte det här som något negativt, säger Johan Ödlund.

Ivan Garcia i samarbete med P4 Extra
ivan.garcia@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".