Nordiska fack vill starta samarbete

Ett nytt nordiskt fackligt samarbete planeras inom papperssektorn. LO och tjänstemannaorganisationerna i Sverige och Finland har inlett diskussioner om att agera gemensamt. Även Norge ska inbjudas till samarbetet.

– Det är viktigt att vi samarbetar eftersom företagen arbetar i olika länder och har samma företagskultur och då borde vi göra samma sak, tycker avtalssekreterare Juhani Siira på Pappersförbundet i Helsingfors.

Facken ställs in för liknande problem oberoende av land. Det handlar bland annat om arbetsmiljö, utbildning, säkerhetsfrågor och inhyrning av arbetskraft. Och man eftersträvar att de här sakerna hanteras på samma sätt i de olika länderna.

Några gemensamma löneförhandlingar är däremot inte aktuella.

– Däremot vore det bra om vi kunde få gemensamma avtalsperioder i de olika länderna, tycker avtalssekreterare Juhani Siira.

Det har tidigare gjorts försök att samordna förhandlingarna, men det har inte fungerat, bland annat beroende på att avtalsperioderna har varit så olika att man inte har kunnat koordinera arbetet. Men nu pågår avtalsförhandlingarna samtidigt i Sverige och Finland.

Diskussionerna om samordning har alltså börjat och nu skall fackstyrelserna i de olika länderna besluta hur man skall gå vidare för att få konkreta resultat av samarbetet.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".