Friade efter postrån döms till fängelse

Hovrätten för västra Sverige utdömer fängelse för två åtalade som friades helt i tingsrätten efter det stora postrånet i Göteborg i januari 2008.

Hovrätten gör också flera andra ändringar i tingsrättens dom.

Fem personer som friades från ansvar för förberedelser till grovt rån döms nu för förberedelse till rån. I den gruppen ingår de två tidigare friade.

Samtidigt minskas straffen för flera andra dömda.

Hovrätten ökar straffrabatten för två av de åtalade som hjälpte polisen lösa postrånet. De får också skyddad identitet och får leva på hemlig ort när de avtjänat sina straff.

Rånet föregicks av en rad aktioner som lamslog stora delar av centrala Göteborg. Det rörde sig om bombattrapper och brinnande bilar och hundratals personer fick evakueras.

Under tiden, mitt i natten, rusade rånarna in på postterminalen, men de kom över betydligt mindre än ett väntat mångmiljonbyte. 

Till största delen blev bytet rikskuponger.

I domen ingår inte bara själva rånet utan också skottlossning mot polisstationen i Partille den 12 november 2007 och skotten mot fyra polishelikoptrar på flygbasen i Säve den 13 november.

Totalt åtalades 16 personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".