Öystein Löseth, Lars Westerberg och Lars G Josefsson. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
Vattenfalls blivande vd:

"Jag inser att det är en förtroendekris"

Uppdaterad: 12:50
Det stormar kring statliga Vattenfall, och alla turer har fått energibolaget att skynda på arbetet med att hitta en ny vd. På en välbesökt presskonferens på förmiddagen presenterades Vattenfalls blivande vd, norrmannen Öystein Löseth.

Öystein Löseth ska nu gå bredvid den nuvarande vd:n Lars G Josefsson under en tid.

Vattenfalls ordförande Lars Westerberg motiverade valet av ny vd.

– Vi ville gärna ha någon som hade bott i annat land än Sverige. Vi ville ha någon som hade branschkännedom, och Öystein har 25 år. Vi ville ha någon som är resultatorienterad, och det är Öystein. Han är van vid offentliga ägare. Det är lite speciellt också, sa han.

Är Öystein tillräckligt grön för att få näringsminister Maud Olofsson glad igen?

– Du menar grön i renewables?

Ja.

– För annars är han inte grön. Jag tror det, ja, säger Lars Westerberg.

Och Öystein, du beskrev det som att det här är en kryssningspunkt mellan politiker och näringsliv, och att det varit lite för spännande just nu. Hur ser du på de turer som har varit?

– Jag ska inte gå in och kommentera det, för jag känner ju inte Sverige tillräckligt väl. Men som jag sa tidigare, det är en förtroendekris, det inser jag. Det måste vi ta tag i här och nu. Och det kommer vi att göra. Jag är ju en del av ledningen för Vattenfall, säger Öystein Löseth.

– Och det är klart att vi kommer att se till lönsamhet, vi kommer att se till förnybar energi framöver. Det är en del av hur vi tänker, säger han.

Och du är tillräckligt grön för att Maud Olofsson ska bli glad?

– Det måste andra värdera, säger Öystein Löseth.


Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".