Hos Shanghaistudenter. Foto: Pablo Martinez Monsivais/Scanpix.

Obama-kritik mot Kinas nätcensur

USA:s president Barack Obama kritiserade under sin pågående resa i Kina landets internetcensur när han i dag mötte universitetsstuderande i Shanghai. Men han undvek andra känsliga frågor.

– Jag kan lova dig att jag tänkte ut min fråga själv i går innan jag somnade och att den inte kontrollerades på något sätt, sa doktoranden Huáng Lìhé som ställde en fråga om mångkulturellt samhälle till Obama.

När Obama kom till Shanghai i dag försökte han precis som under sin valkampanj att hålla "town hall", som i amerikansk tradition är ett öppet möte där publiken kan ställa frågor till politiker.

Och visst blev det ett möte i Shanghai, men knappast i amerikansk stil. Studenter och medlemmar i kommunistpartiets ungdomsorganisation valdes ut i förväg och fick speciell utbildning inför frågestunden med Obama.

När Kinas premiärminister Wen Jiabao talade inför utvalda studenter i Cambridge i februari i år möttes han av en flygande gymnastiksko. Att något sådan skulle hända Obama i Shanghai var otänkbart.

Men trots alla försiktighetsåtgärder vågade inte ens den statliga nyhetsbyrån Xinhuas nätportal publicera annat än vad de kallade en "skriftlig direktsändning" av den amerikanske presidentens samtal med studenterna. I den statliga nyhetsbyråns version ströks Obamas ganska utförliga kritik av Kinas censur av internet.

Dessutom försvann artiklar som refererade Obamas tal om frihet på internet inom en halvtimme från kinesiska nyhetsportaler.

Internetanvändare på kinesiska nätforum lade märke till att Obama, samtidigt som han sade sig vara en stor anhängare av fritt internet, erkände att han själv som president ibland personligen skulle önska sig ett mindre fritt informationsflöde.

Andra klagade över att presidenten i övrigt bara talat i svepande ordalag.

Till exempel nämnde han inte konflikten i Kinas tibetanska områden och om han kommer att träffa den tibetanske exilledaren Dalai Lama eller inte.

Det Obama försöker uppnå med sitt besök i Kina är bland annat att den kinesiska marknaden ska bli öppnare mot amerikanska företag och att Kina ska gå med på att höja värdet på sin valuta, som länge hållits nere för att gynna kinesiska exportföretag.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".