Palestinskt utspel retar upp Israel

Palestiniernas chefsförhandlare Saeb Erakat planerar att be FN erkänna en självständig palestinsk stat med Jerusalem som huvudstad.

Utspelet har retat upp israelerna och premiärminister Netanyahu sade att förhandlingar är enda vägen till en palestinsk stat.

Samtidigt hotade en minister med nya israeliska bosättningar på den ockuperade Västbanken.

Det palestinska utspelet är det senaste uttrycket för palestinsk frustration över de misslyckade försöken att återuppliva fredsprocessen.

Det följer på Mahmoud Abbas signaler om att han inte vill vara president längre och palestinsk vrede över att USA sett ut att backa från kraven på att Israel ska sluta bygga bosättningar på Västbanken.

Men att utropa en stat och be om FN:s erkännande skulle knappast förändra något på marken, även om det finns kommentatorer som menar att det skulle innebära en avgörande skillnad internationellt.

Israel skulle i så fall ockupera en självständig stat, inte bara territorier som före 1967 tillhörde Jordanien och Egypten.

Israel har svarat med att hota med att annektera bosättningarna på den ockuperade Västbanken.

Det palestinska utspelet är heller inte någon ny taktik. Yasser Arafat gjorde samma sak 1999, också då som ett utslag av frustration med Israels förhalningstaktik, även då hette Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

I dag har Netanyahu svarat att förhandlingar är enda vägen till en palestinsk stat. Han uppmanar palestinierna att återvända till förhandlingsbordet, något palestinierna vägrat eftersom Israel vägrar byggstopp i bosättningarna på den ockuperade Västbanken.

Som svar på det palestinska hotet, har vissa israeliska ministrar hotat annektera bosättningarna på Västbanken.

Samtidigt är det ett slags lättnad för Israel att palestiniernas senaste hot är utropandet av en stat längs 1967 års gränser på Västbanken och Gaza.

För ett par veckor sedan hotade den palestinske chefsförhandlaren med att ge upp tvåstatsdrömmen och istället kräva lika rättigheter för palestinierna i en enstatslösning där Västbankspalestinierna skulle få rösträtt i valen till Knesset.

För Israel vore det en mardröm och i förlängningen slutet på den judiska staten eftersom palestinierna snart skulle vara i majoritet.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".