Tom flygplats i Helsingfors. Foto: Marja Airio/Scanpix.

Pilotstrejk dyr för förlusttyngt Finnair

Mellan 20 000 och 25 000 resenärer drabbas i dag av den strejk som det finländska flygbolaget Finnairs piloter inledde vid midnatt. I stort sett alla Finnairs reguljära flygningar är inställda. I stället ökar andra flygbolag kapaciteten på Finnairs rutter.

Mellan 25 och 50 miljoner kronor om dagen kostar pilotstrejken Finnair. Och det gräver förstås ett djupt hål i flygbolagets kassa. Redan det senaste kvartalet, det tredje, var förlusten 290 miljoner kronor.

Massor av passagerare är strandsatta och Finnair uppmanar kunderna att skjuta upp sina resor. Och för dem som inte kan göra det försöker man hitta ersättningsflyg.

Konkurrenten Blue1, som tillhör SAS-koncernen, försöker sätta in större plan på sina Helsingforsflyg till och från Stockholm och Köpenhamn. Det kan också bli tal om att sätta in fler flygplan om strejken blir långvarig.

Många svenskar väljer Finnair för resor till Asien, där det finländska flygbolaget har gjort en lyckad satsning på många destinationer. För dem är ombokningar till andra flygbolag besvärliga och Finnair har stora problem att klara informationen till de här passagerna.

Telefonlinjerna till bolaget är överbelastade och man hinner inte svara på mejl. Det har många passagerare både i Sverige och Finland fått erfara.

Strejken handlar inte om piloternas löner utan om deras rätt att vara med och förhandla om villkoren när Finnair använder sig av andra flygbolag och dess piloter.

Inga beslut finns ännu om när parterna skall träffas för att få ett slut på strejken. Om den fortsätter i över en vecka kan det bli svårt för Finnair att betala ut löner till sina omkring 9 500 anställda.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".