15-åring häktad för flera våldtäkter

Den 15-årige pojke i Göteborg som tidigare gripits för flera fall sexbrott, däribland två våldtäkter, häktades av tingsrätten på sannolika skäl misstänkt för brotten.

Den 15-årige pojke i Göteborg som tidigare gripits för flera fall sexbrott, däribland två våldtäkter, häktades av tingsrätten på sannolika skäl misstänkt för brotten.

Brotten tros ha begåtts under sex olika tillfällen när han skulle utföra ärenden på en praktikplats.

Elisabeth Söderberg är socialschef i den stadsdel i Göteborg där pojken bor.

– Jag tycker att det är väldigt beklagligt och jag är väldigt ledsen över att det har blivit så här. Framförallt är jag ledsen över att det är så många offer, jag tänker på barnet, jag tänker på föräldrarna, familjen och de kvinnor som har blivit utsatta. Vi har inte haft någon möjlighet, vi har inte fått några signaler, vi har inte kunnat förutspå att detta skulle ske. Det fanns inga tecken på att han skulle begå den här typen av brott som han är misstänkt för, säger Elisabeth Söderberg.

Den 15-årige pojken har vårdats på ett hem som tillhör Statens institutionsstyrelse, SIS sedan mars 2008 och hade praktik under hösten.

Det var då som de misstänkta brotten, bland annat två våldtäkter, två våldtäktsförsök och två sexuella ofredanden ska ha inträffat.

Det var först efter att behandlingshemmets egen personal fattade misstankar i mitten av förra veckan som polisen kontaktades, säger Ingvor Gunnarsson, regionchef vid Statens institutionsstyrelse.

– Vår personal gjorde den bedömningen utifrån den bild som lämnades i medier av tilltänkt gärningsman, att det fanns likheter i uppförande och beteende och tog kontakt med polisen, säger Ingvor Gunnarsson.

Var det självklart att den här killen skulle få gå på praktik?

– Utifrån de bedömningar som har gjorts med tillgänglig expertis så var den här praktikmöjligheten en bra placering för honom, säger Ingvor Gunnarsson.

Varken Statens institutionsstyrelse eller socialtjänsten säger sig ha gjort något fel, och därför blir det inga särskilda utredningar för att utreda ansvaret.

– Jag ser inte att ansvarsfrågan är det viktigaste i det här utan frågan är vad samhället i stort har för beredskap för att förhindra att det här barnen och ungdomarna med den här svåra problematiken hamnar inom kriminal- eller sjukvård, säger socialchef Elisabeth Söderberg.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".