Försäljningen av bilar ökar i Europa

Volvo ökar sin försäljning av nya bilar i Europa. Men för Saab går det fortsatt mycket dåligt, enligt färska siffror från bilorganisationen Acea.

Volvo Personvagnar har förlorat massor av pengar sedan förra våren. Fjolåret gav en förlust på totalt nästan 12 miljarder och senaste kvartalet i år gav en förlust på ungefär en miljard. Men de senaste månaderna har ändå Volvos bilförsäljning börjat vända upp lite, från mycket låga nivåer.

I Europa ökade Volvo sin försäljning av nya bilar med 16 procent i oktober jämfört med samma månad i fjol, enligt färska siffror från den europeiska bilorganisationen Acea.

Men för biltillverkaren Saab är det fortsatt mycket dystert. 1 753 sålda Saab-bilar i EU- och Efta-länderna innebär ett tapp på 65 procent jämfört med samma oktober i fjol.

I Sverige minskade nybilsförsäljningen med drygt två procent i oktober, men i Europa ökade försäljningen med elva procent. Största ökningen finns fortfarande i länder med olika former av skrotningsprogram. I Storbritannien ökade försäljningen av nya bilar med nästan en tredjedel jämfört med oktober i fjol.

I slutet av oktober pekade Volvo personvagnars ägare Ford ut kinesiska Geely som den mest troliga köparen av Volvo PV. Den här veckan kommer ledningen för Geely till Europa och Sverige, bland annat för att träffa fackliga organisationer på Volvo Personvagnar.

Men den till stor del svenska intressenten, Konsortium Jakob, har fortfarande inte gett upp hoppet om att få köpa Volvo PV.

Konsortiet skulle ha kommit med ett bud för ett par veckor sedan. När Geely blev utpekad som så kallad preferred bidder tvingades Konsortium Jakob omförhandla sina överenskommelser med tänkta finansiärer och dessutom plocka in nya, men presstalesmannen Ola Johansson säger till Ekot att Konsortium Jakob ändå räknar med att inom några veckor kunna lägga ett bud på Volvo Personvagnar. Trots Geelys stora försprång.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".