USA

General Motors resultat bättre än väntat

Uppdaterad: 18:24
General Motors gick back med nästan 1,8 miljarder kronor under årets tredje kvartal. Med engångsposter inräknade blev det minus 8 miljarder, men resultatet är bättre än väntat.

Saabs ägare General Motors är på väg uppåt igen och nu ska företaget börja betala tillbaka de statliga stödlånen.

– Det är dags för GM att börja betala tillbaka till de amerikanska skattebetalarna. Vi vill börja betala av lånen redan i år, sa chefen för General Motors, Fritz Henderson, i en intervju med CNBC.

Den amerikanska biljätten börjar komma på fötter efter det senaste årets ekonomiska katastrofsiffror. Rapporten som presenterades i dag är den första sedan GM sattes under konkursskydd i somras. Den visar att företaget fortfarande går med förlust på drygt en miljard dollar sedan i juli, men kassaflödet samma period var positivt. General Motors har dragit in 3,3 miljarder dollar.

Förklaringen är bland annat kraftiga besparingar. De statliga skrotningspremierna har också hjälpt till att lyfta bilförsäljningen.

– GM är på väg att stabiliseras, men vi förlorar fortfarande pengar, och är långt ifrån nöjda, sa vd:n Fritz Henderson.

Men resultatet är alltså tillräckligt bra för att GM ska kunna börja betala av på de statliga lånen, som uppgår till närmare sju miljarder dollar.

Hela lånet ska vara avbetalat i slutet av 2011, lovar Fritz Henderson. Det är fyra år före tidtabellen.


Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".