Andreas Carlgren.

Carlgren tror inte på bindande avtal

I dag pågår det sista förberedande mötet inför FN:s klimatkonferens i december. Ett fyrtiotal miljöministrar från industriländer och utvecklingsländer har samlats i Köpenhamn.

I helgen stod det klart att Danmark föreslår en politisk uppgörelse om klimatet, som blir juridiskt bindande först vid nästa partsmöte i Mexiko nästa år. Många utvecklingsländer väntas ställa sig kritiska till det beskedet.

– Vad vi säger från EU:s sida, det är att vi självklart ska ha alla åtaganden klargjorda och överenskomna i Köpenhamn. Det är det som är testet för u-länderna, säger miljöminister Andreas Carlgren från mötet i Köpenhamn.

Men kommer utvecklingsländerna att acceptera det om inte USA kommer med ett eget bud inför Köpenhamn?

– Det är en förutsättning. Jag har precis hållit ett inlägg där jag säger att i-ländernas bud är för låga. Vi väntar oss att alla parter ska ha lagt sina bud nu. Innan Köpenhamn. Det gäller också USA, säger Anders Carlgren.

Varför utgår också du och många andra från att det inte blir något juridiskt bindande avtal i Köpenhamn?

– Vi menar att om man tar det här i Köpenhamn som ett steg där vi kommer överens om allt innehåll, gör vi det nu så kan vi komma längre än om vi skulle gå in i alla tekniska och legala detaljer. Vi kommer också att kunna sätta igång åtgärder omedelbart.

Förhandlingsramen beslutades ju på Bali för två år sedan. Då blir Köpenhamn bara ännu ett förberedande möte. Kan du vara nöjd med det?

– Om det bara blir ett förberedande möte, då är jag inte nöjd. Men det är inte det Danmark talar om och det är inte det EU kräver. Vi kräver en heltäckande och mycket ambitiös överenskommelse som omfattar alla delar av klimatuppgörelsen, där det bara återstår sedan att åstadkomma de legala paragraferna och de tekniska detaljerna, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".