Dag Klackenberg

Vattenfalls tyska avtal känt redan 2008

Uppdaterad: 16:46
Vattenfalls styrelse fick redan i mars 2008 information om avtalet som gav företaget obegränsat ekonomiskt ansvar vid en allvarlig kärnkraftsolycka i Tyskland. Det bekräftar den dåvarande ordföranden, Dag Klackenberg.

– Det är riktigt. Jag fick den informationen, styrelsen fick informationen, och vi har också markerat det genom en fotnot i årsredovisningen som sedan kom någon månad senare, säger Dag Klackenberg.

Företag som driver kärnkraftverk i Tyskland har ett obegränsat ekonomiskt ansvar om en större olycka inträffar. Det här ansvaret delas mellan ägarna till kärnkraftverken i Tyskland.

Det som hände förra året var att Vattenfall gick med på att det svenska moderbolaget skulle ta över det här ansvaret om pengarna i Vattenfalls tyska dotterbolag, som driver två kärnkraftverk i Tyskland, inte skulle räcka till vid en stor olycka. Det var också den information som gavs på styrelsemötet i mars, enligt den dåvarande styrelseordföranden Dag Klackenberg.

– Den här typen av överenskommelser, för att täcka upp kärnkraftsolycksrisker, den är känd. Det är så man gör inom kärnkraftsindustrin i världen. Så den kan inte ha kommit som någon stor överraskning, åtminstone inte för de insatta, säger Dag Klackenberg.

Hade regeringen någon representant på det här mötet, från näringsdepartementet?

– Regeringen hade, eller näringsdepartementet hade en representant i styrelsen. Däremot kan jag inte minnas om vederbörande var närvarande precis på det mötet. Men man är ändå ansvarig, och man läser ju protokoll. Så det måste man ändå säga, att näringsdepartementet var informerat, säger han.

Enligt Vattenfalls årsredovisning för 2008 så var näringsdepartementets Jonas Iversen med på det här styrelsemötet i mars. Iversen var då chef för enheten för statligt ägande på näringsdepartementet. Informationen om att Vattenfall hade ett obegränsat ansvar fanns alltså på näringsdepartementet för mer än ett och ett halvt år sedan.

Näringsminister Maud Olofsson har kritiserat Vattenfall för att ha skrivit på avtalet utan att informera regeringen och hävdar att hon först våren 2009 börjat ana att Vattenfall hade det här obegränsade ansvaret. Så här sa hon till Sveriges Televisions Agenda i går.

– Vi började fråga efter det här i våras, och försökte få reda på vilka konsekvenser det skulle få för Vattenfall. Men det var för några veckor sedan som vi fick det riktigt bekräftat, skriftligt då, ifrån bolaget. Men en längre tid har jag nog anat och varit ganska säker på att det har varit på det här sättet.

Men enligt Vattenfalls förre styrelseordförande Dag Klackenberg fanns alltså den här informationen på näringsdepartementet redan i mars 2008. Ett helt år tidigare.

– Det är en sak att förstå, och en annan sak att ha haft tillgång till, säger han.

Så om man inte förstod det, då handlar det om bristande kompetens?

– Jag vill inte säga bristande kompetens, men det är klart att det finns människor på näringsdepartementet som känner till de här sakerna. Hur det sedan presenteras internt, det vet jag inte alls. Men det är inte några hemligheter, det är ingen som har smugit med någonting. Det har öppet redovisats att så här går det till.

Såg du som ordförande att det här var en rimlig risk att ta?

– Ja, det tycker jag, absolut. Det fanns egentligen ingen annan väg att gå utan att man delar risken med hela industrin. Det tycker jag är ett rimligt sätt att hantera den typen av risker som en kärnkraftsolycka skulle kunna innebära, säger Dag Klackenberg, före detta ordförande för Vattenfall.

Jonas Iversen, som alltså var näringsdepartementets representant i styrelsen, säger till Ekot att han inte vill kommentera uppgifterna om att styrelsen hade information om konsekvenserna av avtalet redan i mars 2008. Han hänvisar till den dåvarande ordföranden Dag Klackenberg.

Han säger också att han som näringsdepartementets representant i styrelsen inte har något större ansvar att föra information vidare till regeringen än övriga ledamöter, utan att det är styrelseordföranden som har det största ansvaret även där.

Iversen vill inte heller kommentera vilken information regeringen fick eller inte fick, utan hänvisar återigen till styrelsens ordförande.


Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Karolina Lek
karolina.lek.@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".