Svensk export till Afrika kan öka

Sverige har stora möjligheter att öka sin export till Afrika, anser handelsminister Ewa Björling. Exporten till Afrika kan ytterligare underlättas om EU och afrikanska länder lyckas komma överens om ett nytt frihandelsavtal.

Telekomföretaget Microdata försöker nu slå sig in på marknaden i en rad länder i Afrika, berättar vice vd:n Anders Björkman.

– I dag omsätter vi cirka 70 miljoner och vi ser en fantastisk potential och en möjlig mångdubbling av vår omsättning över de närmaste tre till fem åren. Naturligtvis beroende på hur vi lyckas i våra val av samarbetspartner och i konkurrensen med andra företag, säger Anders Björkman.

Svenska företag sålde förra året varor och tjänster för drygt 35 miljarder kronor till Afrika, vilket är mer än en fördubbling jämfört med 2004.

Afrika tar också emot en allt större andel av den svenska exporten, i år 3,5 procent, och handelsminister Ewa Björling tror på en fortsatt ökning.

– Dels finns det många spännande länder där det fortfarande är ekonomisk tillväxt. Angola är ett väldigt tydligt exempel. Det är många spännande länder med råvarutillgångar, många som nu bygger upp sin infrastruktur och där är vi väldigt starka. Vi kan också sälja systemlösningar när det gäller miljöteknik och vi kan vara med och bygga upp kommunikationsstrukturer, säger Ewa Björling.

Och det är utvecklingen av mobil kommunikation i Afrika som Microdata hoppas kunna tjäna pengar på. Företaget producerar en slags förstärkare som sitter uppe på mobilmaster, och med bas hos en samarbetspartner i Sydafrika satsar företaget på att kapa åt sig marknadsandelar i länder som Nigeria, Ghana, Kenya och Tanzania. Trots att det finns risker.

– Om man tittar ¨på en marknad som telekom i stort så förekommer det risker som stöld, inrikespolitiska osäkerheter och så vidare, säger Anders Björkman på Microdata.

Trots oro och osäkerhet i många länder i Afrika försöker svenska regeringen stötta svensk export dit, bland annat genom delegationsresor och uppdraget åt svenska ambassader i Afrika att mer aktivt främja svensk export.

Ewa Björling hoppas också mycket på de pågående förhandlingarna om ett nytt frihandelsavtal mellan EU och länder i Afrika.

– Det gör att vi kan ta bort tullar och kvoter och det blir billigare varor både för export och import, säger Ewa Björling.

Anders Björkman på Microdata tror också att exporten kan ökas om tullbestämmelserna ändras.

– Om lättnader i tullbestämmelser kommer till för ett specifikt land så räknas de oftast hem hos kunden och det tycker vi är positivt. För då får man ju också mer finansiella muskler att köpa fler produkter. Och då sker den här utvecklingen fortare.

Så det kan i slutändan ge mer affärer åt er?

– Absolut, säger Anders Björkman på telekomföretaget Microdata.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".