S spås framgång i danskt kommunalval

I dag är det kommunalval i Danmark. De båda regeringspartierna väntas tappa röster liksom oppositionspartiet Socialdemokraterna. Socialdemokraterna ser ändå ut att bli det parti som får flest röster.

Valkampanjen har för det mesta varit ganska tam, men några inslag i kampen har väckt en del uppmärksamhet. Bland annat en valvideo.

Anne Mee Allerslev, som ställer upp för Radikale Venstre i kommunalvalet i Köpenhamn, har fått sin kompis Ditte att strippa i en valvideo.

När Ditte skalar av sig plaggen framträder orden Sund, Smuk och Sjov på hennes underkläder. Och med det vill Anne Mee Allerslev visa att hon vill ha ett sunt, vackert och trevligt Köpenhamn. Hennes motståndare i valet är lagom roade när de intervjuas av tidningen Jyllandsposten.

– Om det här är det bästa som de radikala har att komma med i valkampen så är det ju trist, tycker Pia Allerslev från partiet Venstre.

Det är Venstre som tillsammans med de Konservative sitter i den borgerliga danska regeringen i dag. Men båda de här partierna väntas tappa röster i dagens kommunalval som alltså inte direkt kommer att påverka rikspolitiken, men ändå ge en bild av vad väljarna tycker om regeringen.

Oppositionspartiet Socialdemokraterna väntas också tappa, men inte så mycket, och kan bli det största partiet.

Danmarks fyra största städer, Köpenhamn, Århus, Odense och Aalborg, kan få socialdemokrater på den kommunala topposten borgmästare.

Detta medan Venstres statsminister Lars Lökke Rasmussen i sitt första val som regeringschef, enligt opinionsmätningarna, kan förlora var femte väljare jämfört med kommunalvalet 2005.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".