Fler handlar på utländska nätsajter

Allt fler svenskar handlar på utländska nätsajter. På ett år har handeln ökat med 50 procent.

Linda Hedström är e-handelansvarig på branschorganisationen Svensk Handel.

– Jag tror att det handlar om en mognad hos e-handelskonsumenterna. Att man har testat att handla från utlandet en gång och då tycker man att det funkar bra och då ökat chansen att man testar igen.

I år handlar svenska konsumenter för nästan 750 miljoner på utländska sajter. Trots det är svenska konsumenter mest skeptiska i norden till e-handel utanför gränserna.

De oroar sig bland annat för om det är säkert att handla på sajten, hur lång tid det tar att få varan och vilka garantier som gäller när varan går sönder.

I Gallerian i centrala Stockholm, sitter Monica Hag Gunnars och äter lunch. Hon väljer att köpa varor både från svenska och utländska sajter.

– Jag har köpt märkeskläder från USA till exempel. Det har varit alla möjliga saker när jag tänker efter.

Vad är det som lockar med de utländska sajterna?

– Priserna, helt klart. Och att det är kläder som kanske inte finns i Sverige. Speciellt barnkläder är väldigt roligt om de har någonting som inte alla andra har, med lite fina märken, säger Monica Hag Gunnars.

Men även om intresset för att köpa varor från utländska sajter har ökat sedan förra året så väljer svenska konsumenter i första hand att köpa varor från de svenska e-handlarna.

Handelns Utredningsinstituts prognos visar att den svenska e-handeln kommer att omsätta nästan 22 miljarder under 2009.

Men i år är det något färre företag som väljer att rikta in sig på försäljning till utlandet.

– En del företag som hade försäljning till utlandet förra året har det inte i år. Men däremot bland dem som har försäljning till utlandet så går större del av omsättningen till utlandet. Så det är lite tudelat. De som har försäljning säljer mer men det är något färre som har försäljning till utlandet, säger Linda Hedström som är e-handelansvarig på branschorganisationen Svensk Handel.

Linda Jerand
linda.jerand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".