Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jordbruksmark har blivit en säker tillgång för rika investerare. Foto: Karel Prinsloo/Scanpix.

Rika investerar i fattigas åkermark

Åtråvärd mark i fattiga länder köps upp eller hyrs av utländska regeringar och privata företag, och tränger ut de lokala jordbrukarna. Och fenomenet bara ökar i omfattning, menar organisationen Grain, som arbetar med småbrukare världen över.

Matkrisen för ett par år sen med priser som sköt i höjden världen över gjorde att länder som Sydkorea, Saudiarabien och Qatar bland andra, började köpa eller hyra mark utomlands för att klara sin egen matförsörjning i framtiden.

Enligt en beräkning som brukar citeras från det internationella jordbruksinstitutet Ifpri handlar det om uppåt 20 miljoner hektar land som har hyrts, köpts eller förhandlas om de senaste åren.

Men Renée Vellvé på organisationen Grain tror att det i verkligheten handlar om ännu högre siffror, eftersom det som växer i omfattning just nu är att privata företag och investerare köper marken, och det är inte alls lika mycket kartlagt.

Om matkrisen fick regeringar att köpa mark, har finanskrisen fått privata investerare att göra det samma, menar Grain.

Jordbruksmark har blivit en säker tillgång, som kan inbringa pengar i framtiden. Man spekulerar i att en växande befolkning i världen kommer att hålla matpriserna fortsatt höga, och göra att jordbruksmarken stiger i värde.

Enligt Renée Vellvé finns det exempel på hegdefonder, investeringsbanker och till och med amerikanska pensionsfonder som investerar i mark i fattigare länder just nu.

Och de som trängs ut, befarar Grain och många andra gräsrotsorganisationer, är de lokala småbrukarna, som redan i dag kämpar för att överleva på vad de odlar.

Även FN har noterat den nya utvecklingen, säger Annika Söder, en av vice cheferna på FN:s livsmedels och jordbruksorganisation FAO.

– Det som är nytt och som ökar är att man ser mark i fattiga länder som en sorts råvara. Precis som man spekulerar i diamanter eller olja så spekulerar man nu i mark.Så vi ser också det problemet, säger Annika Söder som jobbar för FAO.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".