Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov anklagas av ett vittne som Ekot talat med för tortyr . Foto: Scanpix.
VITTNESUPPGIFTER TILL EKOT

"Kadyrov torterade själv fångar"

Den tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrov, som i förra veckan utnämndes till generalmajor i den ryska polisen, anklagas av ett vittne som Ekot talat med för att personligen ha torterat fångar. Något som Kadyrov själv förnekar.

En av dem som har bevittnat Kadyrovs tortyr heter Sharpuddi Israilov. Han berättar att han låg fastspänd på ett golv mellan ett biljardbord och en bänk i en träningshall i Kadyrovs hemby Tsentoroi när presidenten kom in.

– Ramzan Kadyrov gick fram till fångarna som var fastbundna. De stod upp, låg eller var upphängda i lokalen. Vakterna satte på en elektrisk apparat och Kadyrov gav order om att koppla den till den eller den personen. Han ändrade själv strömstyrka och han hade roligt när han såg hur människorna ryckte av el-strömmen i kroppen. Andra fångar slog han med nävarna, han sparkade dem och slog dem med en träpåk. Han njöt av det, sen gick han, berättar tjetjenen Sharpuddi Israilov.

Han greps av Kadyrovs män i november 2004 efter det att hans son flytt från Tjetjenien.

Sonen, som hette Umar, var ett vittne. För Kadyrov ett farligt vittne. Han ska sommaren 2003 ha tvingats att bli en av Ramzan Kadyrovs män, efter att ha torterats med elchocker av Kadyrov själv och också bevittnat tortyr av många andra fångar.

Umar sköts i Wien den 13 januari i år av okända män.

– Vi blev de enda som vågat anmäla detta vidriga äckel till Europeiska domstolen i Strasbourg. I Tjetjenien, vem han än mördar: en far, en son, en bror, ja vem som helst. Människor är så skrämda. De begraver dem som hundar och håller tyst, berättar pappan Sharpuddi Israilov.

Ramzan Kadyrov förnekar att han har torterat fångar och premiärminister Vladimir Putins talesman har kallat anklagelserna för rykten.

Fallet ska upp i Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter i januari. I den domstolen har Ryssland fällts för händelser i Tjetjenien över hundra gånger sedan 2005, för allt från försvinnanden till tortyr. En majoritet av fallen mot Ryssland drivs inom ramen för ett samarbete mellan Civil Rights Defenders (tidigare Svenska Helsingforskommittén) och ryska människorättsorganisationer.

Ryssland har sedan betalt det skadestånd man dömts att betala. Men trots tydligt utpekade misstänkta i domarna, av dem många mycket höga miltitärer, så har ingen åtalats.

Martin Uggla är Rysslandskännare och ordförande i Östgruppen, som jobbar med mänskliga rättigheter i Ryssland.

– Den juridiska bevisningen är överväldigande. Allting finns väldokumenterat. Ofta har till och med bevisen kunnat hämtas ur uttalanden från militärerna själva som har skrutit om sina övergrepp. Man har inte ställt gärningsmän inför rätta, trots att man i många fall är mycket väl medveten om vilka personer det här handlar om, säger Martin Uggla ordförande i Östgruppen.

Jesper Lindau
jesper.lindau@sr.se

Irina Makridova
irina.makridova@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".