Östberg i fängelset i USA.

Östberg-besked väcker känslor i USA

I USA är reaktionerna starka efter gårdagens besked från tingsrätten i Örebro att livstidsdömda Annika Östberg får sitt fängelsestraff tidsbestämt och kommer att bli villkorligt frigiven i maj 2011. Det talas både om skandal och lycka. 

Bob Malley som är polisman i Lake County i norra Kalifornien är djupt upprörd och säger att han mår illa när han tänker på att Annika Östberg om bara ett och ett halvt år nu kommer att släppas fri. Hon var med och mördade en nära vän och kollega till mig, säger han. Han minns den där sena kvällen i maj 1981 då Sergant Richard Helbush kallblodigt och brutalt sköts till döds med två skott i ryggen. Annika Östberg borde ha dömts till döden, menar han.

Att Annika Östberg nu alltså får en chans till ett liv i frihet tycker Bob Malley är en skandal. Men det finns också de här i Kalifornien som inte är ett dugg förvånade över det svenska beskedet. Sverige verkar ju inte alls ha förstått vilken aktiv roll hon spelade i de här två morden. Det här beslutet är bara en del av en organiserad kampanj, säger Jon Hopkins, distriktsåklagare i Lake County. Han är förvånad över att Sverige inte släppte Östberg fri omedelbart när hon kom till hemlandet.

Och Jon Hopkins menar att Annika Östberg minsann inte var något oskyldigt offer utan snarare en kallblodig mördare. Hon har aldrig visat några tecken på att hon i dag skulle vara en annorlunda människa, säger han.

Och det är också precis så det har låtit här i USA i debatten kring fallet Annika Östberg under de senaste 25 åren. Inte minst från de anhöriga till den mördade polismannen som oavbrutet under åren påpekat att hon aldrig borde släppas fri.

Jag hatar dig och hoppas att du får stanna här tills du dör, skrek Dana Macevoj till Annika Östberg, när fallet prövades för några år sedan.'

Men det finns också de här i Kalifornien i dag som ser nyheten från Sverige som ett glädjebesked.

Jag är så lycklig för Annikas skull, säger hennes advokat Ashuk Ramani. Det var inte en dag för tidigt.

Helena Groll, Los Angeles
utrikesdesk.eko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".