Mötet utmynnade i löften. Foto: Ng Han Guan/Scanpix.

USA och Kina ska samarbeta för klimatet

Efter USA:s president Obamas första toppmöte i Kina lovar de båda länderna att tillsammans verka för frihandel och att samarbeta för att motverka klimatförändringar. Samtidigt finns flera olösta handelskonflikter och en märkbar misstänksamhet hos både amerikaner och kineser.

- Jag tycker inte om USA, det är en känsla jag har, säger Gao Lan, en ung tjej från Nordöstra Kina som tänkte ta sin mamma för att titta på Förbjudna staden men de blev inte insläppta eftersom Obama och hans följe just nu besöker det gamla palatset. Gao Lan menar att amerikaner och kineser har olika livsstil och att kineser till exempel tar hand om sina gamla föräldrar medan amerikaner inte gör det.

Samtidigt rapporterar den amerikanska tv-kanalen CNN att i deras mätning ser över 70 procent av USA:s befolkning Kina som ett hot mot den egna ekonomin.

Innan president Obama påbörjade sin tur i Förbjudna staden samtalade han med Kinas president Hu Jintao. De båda kom bland annat överens om att samtalen om Nordkoreas kärnprogram måste återupptas så snabbt som möjligt och att Iran måste kunna visa att landets kärnprogram är till för fredliga syften.  

Kina och USA är mycket beroende av varandra ekonomiskt och Kina är mycket medvetet om att man idag är USA:s största långivare. Samtidigt pågår en rad handelstvister mellan de båda länderna som båda anklagar varandra för att skydda egna företag på ett orättvist sätt. Efter Barack Obamas och Hu Jintas möte sade sig de båda presidenterna vilja verka för frihandel och för att lösa handelskonflikter och också för att samarbeta om att motverka klimatförändringar.

Däremot berörde ingen av de båda ledarna värdet på Kinas valuta som är en av de allra viktigaste frågorna för handeln mellan de båda ekonomiska stormakterna. Den kinesiska valutan, yuan, anses vara undervärderad för att gynna kinesisk export, och ett av Obamas viktigaste ärenden här är att försöka få något slags löfte från Kina om att värdet på yuanen kommer att tillåtas stiga för att på så sätt gynna den amerikanska industrin som kämpar med sviterna efter finanskrisen samtidigt som Kinas officiella tillväxtsiffror återhämtat sig och ligger kring åtta procent.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".