Maud Olofsson:

"Vattenfall minskar koldioxidutsläppen"

Den största delen av Vattenfalls elproduktion i Europa kommer från fossila bränslen. Men näringsminister Maud Olofsson hävdar att Vattenfall går mot allt grönare el.

– Det som händer nu och det är ju dels att det är mycket kol i Europa, det kan vi inte göra någonting åt. Men det Vattenfall gör är ju att man byter ut en del av kolen mot biobränsle och därmed också minskar koldioxidutsläppen och man har ökat investeringarna när det gäller vindkraft och vågkraft. Men det är också långa ledtider på att investera i kraft och det måste man acceptera, säger näringsminsiter Maud Olofsson (C).

Men om vi går då till ägardirektiven. Enligt dagens ägardirektiv till Vattenfall så ska de alltså leda omställningen till grön el i Sverige. Ska det här även gälla hela koncernens verksamhet i Europa? 

– Ja, vi kan inte ha vissa regler i Sverige och andra i Europa utan det här gäller bolaget.

Kommer då Vattenfall överhuvudtaget att få fortsätta att satsa på kol och till och med bygga nya kolkraftverk i Tyskland? 

– Men vi måste komma ihåg att om Vattenfall är ett europeiskt bolag då finns det kol i det bolaget. Därför att kol är en jätteviktig energikälla på europeisk marknad. Om det då finns kol ja då vill ju jag att Vattenfall ska göra det så miljövänligt som möjligt och det är därför jag säger att när de byter ut en del av kolen mot biobränsle ja då minskar koldioxidutsläppen. När man tar bort en del gamla kolkraftverk och investerar i nya ja då minskar också koldioxidutsläppen. 

Men just nu bygger ju Vattenfall ett nytt kolkraftverk i Tyskland. 

– Och byter ut ett gammalt. 

Men det man bygger, ska man fortsätta att göra det? 

– Det är styrelsen som ansvarar för hur man investerar. Vi styr ju inte med detaljer. Utan vi talar om att man ska vara ledande i den gröna omställningen. 

Men är det förenligt? 

– Det är styrelsen som tolkar vad ägarna vill för någonting, säger Maud Olofsson, intervjuad i P1-morgon av Camilla Kvartoft.

Camilla Kvartoft
camilla.kvartoft@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".