Jan Björklund:

"Helstatligt Vattenfall bör diskuteras"

Folkpartiledaren Jan Björklund tycker att det är dags att börja diskutera om Vattenfall ska fortsätta att vara helägt av staten. Men han ser inte framför sig att hela Vattenfall säljs.

– Det är inte längre självklart att en stat äger ett företag fullt ut som bara verkar i det egna landet. Tvärtom. Principen om nationell, statlig styrning på en nationell, inhemsk marknad och principen om fri konkurrens och internationell elmarknad kommer i konflikt med varandra. Det gör att ägandefrågan mer långsiktigt bör diskuteras på nytt, säger Jan Björklund.

Vilken nytta skulle svenska skattebetalare ha av om hela eller delar av Vattenfall såldes?

– Det är för tidigt att säga. Jag är beredd att öppna för en diskussion om den framtida ägarstrukturen av Vattenfall. Men exakt hur det ska se ut, den diskussionen får föras framöver.

Folkpartiledaren Jan Björklund sa vid en pressträff med riksdagsjournalister i dag att han inte ser framför sig att hela Vattenfall säljs, men att det är dags att överväga att bredda ägandet, inte minst för att det finns behov av stora investeringar i bolaget där "flera aktörer kan behöva gå in och ta ansvar".

Före det förra valet gjorde de fyra allianspartierna upp om att Vattenfall skulle förbli ett statligt företag under den här mandatperioden. Men de formulerade det som att staten bör kvarstå som huvudägare till Vattenfall.

Folkpartiets tidigare uppfattning är att bolaget ska säljas. Centerns tidigare uppfattning är att staten ska behålla ägandet, men i fredags i förra veckan var det inte självklart för Centerledaren och näringsministern Maud Olofsson att svara att den linjen fortfarande gäller.

– Det som är viktigt att säga är att energiresurserna är en viktig resurs för en stat. Men det är klart att det är komplicerat att vi nu är ett stort europeiskt energibolag. Det är svårt att hantera, sa Maud Olofsson.


Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".