Fara för relationen. Foto: Scanpix.

Uppenbar spänning mellan USA och Kina

USA:s president Barack Obama har i dag mött den kinesiske presidenten Hu Jintao under sitt Kina-besök. Och det är uppenbart att det finns stora spänningar mellan världens ekonomiska giganter. En av de svåra frågorna är värdet på den kinesiska valutan.

– Det där var en svår och farlig fråga, säger professor Deming Huo när jag frågar honom om hur mycket den kinesiska valutan, yuanen, är övervärderad. Han är professor i nationalekonomi vid Pekings universitet.

Frågan är farlig, eftersom den egentligen försöker att utröna hur mycket övertag Kina skaffar sig gentemot USA genom att hålla sin valutakurs på en konstlat låg nivå, som bestäms av Kinas regering - och som därmed ger Kina ett konstlat övertag i handeln med USA.

Den frågan, om valutakursen, har i dag varit ett av huvudämnena i mötet mellan USA:s president Obama och Kinas president Hu Jintao.

Stora delar av USA kräver att Obama ska försöka göra något åt saken när han är på sitt första besök i Kina. Och bakom det kravet står inte bara hans politiska motståndare, utan också stora delar av hans eget demokratiska parti - och fackföreningarna, som anser att de ser amerikanska jobb försvinna på grund av den manipulerade växelkursen.

Men president Hu Jintao nämnde inte ens växelkursen när han och Obama i dag stod bredvid varandra och kommenterade sitt möte i Peking.

I stället siktade Hu Jintao in sig vikten av att undvika protektionism, om den ekonomiska krisen ska kunna lösas. Det var egentligen en motattack mot Obama. USA har nyligen infört nya strafftullar mot kinesiska varor och det har väckt kinesisk vrede.

Det ser onekligen ut som att det fortfarande gnisslar en del i det förväntade ekonomiska samarbetet mellan de två ekonomiska stormakterna.

– Om du vill åstadkomma  nåt, måste du vara beredd på uppoffringar. Och ordet uppoffringar är nåt av det sista en politiker vill höra, säger professor Deming Huo.

Staffan Sonning, Peking
staffan.sonning@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".