Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Totalresistenta bakterier nu i Europa

Så kallat totalresistenta bakterier finns nu regelbundet på sjukhus i Europa. Det här är än mer svårbemästrat än de multiresistenta bakterier som hittills florerat i Sverige.

Spridningen tycks vara större än man befarat, säger Karl Ekdahl på den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

– Det som kanske är mest anmärkningsvärt är att mer än hälften av dem som blir tillfrågade har träffat på patienter med bakterier som har varit fullständigt resistenta mot all tillgänglig antibiotika, säger Karl Ekdahl.

Är det mycket?

– Det tycker jag är mycket, det var nog mer än vad jag hade väntat mig, säger Karl Ekdahl.

Hos de totalresistenta bakterierna har motståndskraften mot antibiotika gått ett steg längre än hos de multiresistenta bakterier som det ofta rapporterats om tidigare.

I Sverige har det hittills bara förekommit enstaka fall av de här fullständigt resistenta bakterierna, som inga godkända antibiotika biter på.

Men på europeiska sjukhus är de inte längre ovanliga, visar en enkätundersökning bland intensivvårdsläkare som den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har gjort. 

95 läkare i 24 europeiska länder har svarat på hur ofta de stött på patienter med de här bakterierna. Över hälften, 53 procent, har haft minst en patient med totalresistenta bakterier under det senaste halvåret.

Åtta procent av läkarna har haft fler än tio patienter. Det är allvarligt, menar Karl Ekdahl på ECDC.

– En del av dem här har varit totalt resistenta till all form av antibiotika. Är det allvarliga infektioner och man inte har någonting att behandla med så är detta någonting som patienterna avlider av, säger Kal Ekdahl.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".