Folkpartisten och EU-ministern Cecilia Malmström föreslås bli svensk kommissionär. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Malmström föreslås bli kommissionär

Uppdaterad: 14:30
EU-minister Cecilia Malmström (FP) är regeringens förslag på ny svensk kommissionär.

Statsminister Fredrik Reinfeldt beskrev Cecilia Malmström som en övertygad europé med akademisk bakgrund och framhöll också hennes gedigen praktiska erfarenhet från europaarbetet.

Fredrik Reinfeldt sade också att han har pratat med EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och uttryckt önskemål om en tung portfölj för Sverige.

Valet av Cecilia Malmström har enligt statsministern förankrats hos oppositionen.

Den föreslagna kommissionären sade själv att hon var mycket stolt och glad och att hon har burit med sig sitt engagemang för Europa sedan hon var barn.

Lagstiftning är ett område som Sverige har uttryckt önskemål om. Statsministern nämnde också att man gärna ser ett område med anknytning till Sverige.

EU:s regeringschefer samlas på torsdag för diskutera vilka som ska få unionens två nya toppjobb och tidigare har statsminister Fredrik Reinfeldt sagt att det först därefter skulle bli aktuellt att presentera Sveriges kommissionärs-kandidat.

Vem som tar över arbetet som EU-minister efter Cecilia Malmström är ännu inte känt.

Statsminister Fredrik Reinfelt sade att han först vill avvakta kommissionens godkännande av den föreslagna svenska kandidaten.

Statsministern fick under presskonferensen svara på frågan om det har varit svårt att inte utse en moderat till posten som svensk kommissionär men framhöll vikten av ett gemensamt alliansbeslut.

Enligt Reinfeldt är Cecilia Malmström inte aktuell som kandidat till posten som EU:s utrikesminister.

– Min bedömning är att Sverige inte är aktuellt för att tillsätta den posten.

Sveriges tidigare kommissionär Margot Wallström utsågs till EU-kommissionär 1999. Den första perioden hade hon ansvar för miljöfrågor.

Under 2004 inledde hon sin andra period, då som vice ordförande med ansvar för kommunikation och relationer mellan EU:s institutioner.

Hanna Birath
hanna.birath@sr.se

Cecilia Malmström

Cecilia Malmström är född 1968 och bor i Göteborg med man och barn.

Hon utsågs till EU-minister vid regeringsskiftet 2006.

Mellan åren 1999 och 2006 satt hon som ledamot i Europaparlamentet. Främst arbetade hon då med utrikespolitik, EU:s utvidgning och konstitutionella frågor.

Cecilia Malmström, som är fil dr i statskunskap, valdes in i Folkpartiets partistyrelse 1997 och i partiledningen 2001.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".