Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
EU-ryskt toppmöte

Gasledningen tinade upp frostig relation

Publicerat tisdag 17 november 2009 kl 13.07

Rysslands president Dimitrij Medvedev kommer i dag till Stockholm för det EU-ryska toppmötet. Mötet såg länge ut att inte bli av, men det svenska klartecknet till gasledningen i Östersjön tycks ha tinat upp de kyliga relationerna mellan Ryssland och Sverige.

För en dryg månad sedan såg det inte ut som om det skulle bli något sedvanligt EU-ryskt hösttoppmöte. Anledningen var att Moskva signalerade ganska tydligt att de inte var intresserade av ett sådant möte under det svenska EU-ordförandeskapet.

Relationerna mellan Sverige och Ryssland har varit minst sagt frostiga under de senaste åren. Det handlar om allt från det svenska ställningstagandet mot Ryssland i samband med förra årets konflikt i Georgien, till den utdragna processen kring en gasledning genom Östersjön.

Dessutom har makthavarna i Moskva retat sig på den svenska Rysslandsbilden, som enligt Moskva börjat bli mycket antirysk.

– Om vi tar de nordiska länderna, så ser jag klara skillnader mellan den politik som till exempel Finland har gentemot Ryssland, och den som Sverige har gentemot Ryssland. Det finns en klar skillnad. Jag tycker att det är synd, sa Konstantin Kosachev, ordförande i den ryska Dumans utrikesutskott, när förbindelserna var som sämst.

Och Norge och Danmark?

– Det är absolut inga problem med  Norge, och vissa problem med Danmark.

Konstantin Kosachev såg även klara skillnader inom EU, där Sverige enligt Kosachev följer de mer antiryska stämningar som råder i Baltikum och Polen. De stora eller gamla EU-länderna Tyskland, Frankrike och Italien har haft en annan strategi, sade ordföranden i det ryska parlamentets utrikesutskott.

– Det gamla Europa söker inte möjligheter att vara oense med Ryssland. Det gamla Europa söker möjligheter att vara ense med Ryssland. Det är det som gör stor skillnad, tycker jag, sa Konstantin Kosachev.

Men nu ser relationerna ut att tina något. Den svenska regeringens ja till den rysk-tyska gasledningen ledde till en islossning. Dessutom har det förekommit påtryckningar från en rad länder inom EU gentemot både Ryssland och Sverige. Det säger flera västerländska diplomatiska källor till Ekot.

Mötet är viktigt, inte minst att få till stånd ett nytt samarbetsavtal mellan EU och Ryssland. Det gamla gick ut för två år sedan. Ett avtal som är viktigt rent ekonomiskt för båda parter.


Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".