Vellingepolitiker ska hjälpa flyktingbarn

Vellinges kommunalråd, moderaten Lars-Ingvar Ljungman, har fått uppdraget att övertala 22 moderatstyrda kommuner i Skåne att ta emot flyktingbarn som kommer ensamma till Sverige.

Moderatstyrda Vellinge har den senaste tiden fått hård kritik för hur man har hanterat frågan med de ensamkommande flyktingbarnen. Men Lars-Ingvar Ljungman tycker inte att det är konstigt att just han har fått uppdraget.

– Det är ganska naturligt eftersom jag är ordförande för Skånemoderaterna. Så det är egentligen en självklarhet, säger han.

Lars-Ingvar Ljungman protesterade i förra veckan mot att Malmö kommun genom företaget Attendo Care placerade ensamkommande flyktingbarn i Hököpinge i Vellinge kommun.

Vellinge kommuns protester fick den moderata partiledningen att reagera och migrationsminister Tobias Billström gick ut och sa att kommunerna måste ta sitt ansvar.

Vellinges kommunalråd ska nu diskutera med de moderatstyrda Skånekommunerna hur frågan med de ensamkommande flyktingbarnen skall lösas. Men det kommer inte att handla om några pekpinnar, säger Lars Ingvar Ljungman.

– Jag skulle inte alls bli förvånad om ett antal kommuner börjar arbeta med den här frågan på eget initiativ.

Kommer Vellinge att ta initiativ?

– I det korta perspektivet ligger vårt fokus på att uppfylla vår del av den verksamhet som bedrivs i Hököpinge. Hur vi ställer oss på lite längre sikt måste vi naturligtvis diskutera internt.

Tidningen Sydsvenskan publicerade i dag en enkät som tvärtemot vad kommunledningen hävdat visar att 63 procent av Vellingeborna tycker att kommunen skall ta emot ensamkommande flyktingbarn.

– Jag tar alltid opinionsundersökningar med en viss nypa salt. Det är inte alltid så enkelt att svara ja eller nej när det gäller komplicerade frågor. Men det är klart att jag noterar resultatet.

Har det gjorts någon liknande opinionsundersökning i Vellinge tidigare?

– Inte vad jag känner till, säger Vellinges kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman.


Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".