Socialchef dömd efter missbrukares död

Uppdaterad: 16:53
I Göteborg fälldes i dag en enhetschef inom socialtjänsten för tjänstefel. Chefen beslöt att inte inleda en utredning, för att omhänderta en 24-årig missbrukare.

En enig Göteborgs tingsrätt dömer enhetschefen till dagsböter, medan en åtalad socialsekreterare frias.

– Jag är självfallet mycket besviken. Vi hade hoppats på en frikännande dom, säger advokat Thomas Wilton, den fällde enhetschefens försvarare.

Vad säger din klient?

– Han är glad att hans medarbetare har blivit frikänd, men besviken för egen del. Den primära ståndpunkten är ju naturligtvis att vi överklagar. Vi får ju försöka att ytterligare belysa den svåra balansgång som det här handlar om för en socialtjänsteman och i den här situationen, säger Thomas Wilton.

Det var för fem år sedan som den 24-årige missbrukaren Tommy Nilsson avled i respirator efter en överdos av heroin. Han hade dessförinnan i flera år missbrukat droger i flera år, men dolt detta för sin omgivning, däribland familjen.

Missbruket blev värre och värre och han placerades på olika avgiftningar inom bland annat öppenvården. Men hans föräldrar försökte också flera gånger, efter olika överdoser, få socialtjänsten att tvångsomhänderta deras son. Inte förrän han låg i koma, strax innan av avled, inleddes en utredning för tvångsomhändertagande. Alltså för sent.

Tingsrätten fäller också enhetschefen inom socialtjänsten för tjänstefel för att han inte agerat tillräckligt kraftfullt och snabbt.

Ingrid Nilsson är Tommy Nilssons mor och hon är nöjd med den fällande domen.

– Det känns som om han hela tiden hade oddsen emot sig, fast han egentligen hade alla odds med sig. Han hade ju så mycket. Han hade oss, han hade utbildning.

Hur viktig är den här domen?

– Jag tror att den här jätteviktig. Vi får ju aldrig tillbaka Tommy och även om jag känner att Tommy har fått lite upprättelse, men det är ju främst för alla andra som får hjälp av den här domen, att man inte ska sätta sig över lagen, säger Ingrid Nilsson.

Rättsprocessen med den fällande domen för enhetschefen, som i dag inte arbetar kvar på sin tjänst, har följts av praktiskt taget alla kommuners socialtjänster och bland andra Lotta Persson, som är ordförande i föreningen Sveriges socialchefer.

– Jag tror att de flesta kommuner och sannolikt alla kommer att studera den här domen, titta vad man har gjort här, har vi liknande situationer och hur ska vi kunna staga upp det så att vi gör ett så bra och säkert jobb som möjligt. Det är oerhört allvarligt att man blir dömd för tjänstefel förstås. Det händer ju väldigt sällan att vi blir. Det är klart att vi måste titta på det med största allvar, för det handlar ju om våra klienters väl och ve, säger Lotta Persson.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Erik Öbo, SR Göteborg
erik.obo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".