Folkpartist blir ny svensk kommissionär

Regeringen har i dag presenterat Sveriges kandidat till posten som ny EU-kommissionär och det blir Europaminister Cecilia Malmström.

– Regeringen har beslutat att nominera Cecilia Malmström som svensk kommissionär för nästa kommission. Cecilia har i hög utsträckning varit vår kvinna på plats i Europa för att svara på de många frågor som finns kring det svenska ordförandeskapet i Europaparlamentet och i andra sammanhang, säger Fredrik Reinfeldt.

Hur svårt var det att inte utse en moderat till posten som kommissionär?

– Jag har varit väl medveten om att det här är ett alliansbeslut vi har att fatta. Vi är eniga om Cecilia. Min utgångspunkt har varit att vi skulle vara ense, säger Fredrik Reinfeldt.

Betyder det här att Cecilia Malmström är kandidat till posten som EU:s utrikesminister?

– Min bedömning just nu är att Sverige inte kommer att vara aktuellt för att besätta den posten, säger Fredrik Reinfeldt.

Cecilia Malmström, vilken post skulle du vilja ha?

– Det finns många som skulle vara oerhört roliga, det här är ett pussel. I dag nominerar vi, regeringen har fattat beslut. Sedan får Barroso nomineringar från samtliga länder. Först när det är klart och beslutet om vice ordförande och hög representant är fattat så börjar han lägga det här pusslet. Jag tror att jag skulle kunna göra nytta på många poster. Jag har arbetat med en rad olika frågor under mina år i Europaparlamentet och här men det återstår en liten tid innan det blir klart, säger Cecilia Malmström.

Dagens stora överraskning var inte att statsminister Fredrik Reinfeldt nominerar en kvinna som ny EU-kommissionär.

Däremot var det en stor överraskning för många att moderatledaren Reinfeldt inte valde någon från sitt eget parti.

Dagens besked innebär också att den som det spekulerats mest om, utrikesminister Carl Bildt, nu definitivt är borta ur diskussionen.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso har mer eller mindre lovat att det land som nominerar en kvinna också kan räkna med att få en tung och viktigt post i EU-kommissionen. Återstår att se om det blir så.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".