70 procent kan ha fått felaktiga stöd.

Bönder kan tvingas återbetala EU-stöd

Att bönder tvingas vänta på utbetalningar av EU:s gårdsstöd beror på att många tidigare utbetalningar kan ha varit felaktiga. Bönder riskerar nu att tvingas betala tillbaka bidrag som tidigare betalats ut.

– Pengarna ska betalas till rätt jordbrukare och det är i de fall där man har mark som lever upp till de krav som ställs, säger Birgitta Ek som chef för stödavdelningen på Jordbruksverket.

Den senaste tiden har ilskan bland landets bönder varit stor eftersom utbetalningarna av gårdsstöd drar ut på tiden.

Och det handlar om mycket pengar. Varje år får landets bönder drygt sex miljarder kronor i gårdsstöd från EU.

Att utbetalningarna i år dröjer beror på den granskning som just nu genomförs av Jordbruksverket. Med hjälp av flygfotografier och besök ute på landets gårdar kontrollerar Jordbruksverket om de uppgifterna som bönderna lämnat stämmer och uppfyller kraven för att få gårdsstöd.

– I inventeringen har det ju nu visat sig att vi hittar mycket fel och varje fel ska hanteras av länsstyrelserna. Så de har ett väldigt stort arbetsbeting som ska genomföras innan utbetalningen görs, säger Birgitta Ek.

Granskningen visar att runt 70 procent av utbetalningarna kan ha gjorts på felaktiga uppgifter. Vissa bönder kan ha fått mindre bidrag än vad de har rätt till men vanligare är att bönder fått för mycket.

Kraven för att få gårdsstöd är också hårda. Det kan räcka men att det är för mycket träd på ett område där kor betar för att rätten till gårdsstöd kan försvinna.

Lars-Erik Lundkvist som är jordbrukspolitisk chef på LRF tror att felen snarare beror på krångliga regler än på medvetet fusk.

– Det har kommit nya besked om hur man ska definiera betesmarker som har varit väldigt omdiskuterade. Det har naturligtvis också påverkat hur lantbrukarna har sett på sina marker i ansökningarna om EU-ersättningar, säger Lars-Erik Lundkvist.

Jordbruksverket räknar med att vara klar med granskningen i början av nästa år. Först då kommer de kunna berätta hur mycket pengar som betalats ut felaktigt.

För vissa bönder kan det sluta med att de tvingas betala tillbaka pengar, säger Birgitta Ek på Jordbruksverket.

– Vi tror att enstaka jordbrukare kan få betala tillbaka mycket. Det handlar om de fall där hela betesmarker har blivit underkända. Då blir det så pass stora arealer så att det kan bli fråga om stora belopp, säger Birgitta Ek, chef för Jordbruksverkets stödavdelning.

David Svanberg, Jönköping
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".