Barack Obama och Hu Jintao. Foto: David Gray/Scanpix.

Kina och USA lovar klimatsamarbete

Kina och USA försäkrade att de ska samarbeta i stora frågor som klimat och ekonomi, men båda länderna undvek att göra några precisa uttalanden i känsliga frågor vid den amerikanske presidenten Barack Obamas första toppmöte i Kina.

Kinas president Hu Jintao bjöd USA:s Barack Obama på biffstek med kinesisk touche efter deras toppmöte i dag i Peking.

Musikunderhållningen till middagen i Folkets stora hall ska bland annat ha bestått av den bortgångne amerikanske popikonen Michael Jacksons We are the world.

Uttalanden från toppmötet ekar också att USA och Kina tillsammans försöker att hitta en ny balans sinsemellan, eftersom USA är försvagat av sviterna efter finanskrisen förra året, och Kina ständigt klättrar uppåt på listorna som mäter världens viktigaste länder.

Efter mötet i dag talade Kinas president Hu Jintao om vikten av att undvika handelsprotektionism, men undvek att direkt kritisera de skyddstullar som USA har satt upp mot kinesiska varor som bildäck och stål.

USA:s president Barack Obama skulle gärna se att Kina lovade att börja låta sin valuta stiga i värde gentemot dollarn. Det skulle göra att kinesiska varor blev dyrare i USA och att amerikanska företag i stället skulle kunna få större efterfrågan i Kina.

Men Kinas president Hu Jintao sa ingenting om växelkursen efter mötet.

Kina är det land som släpper ut mest koldioxid i dag och USA är det land som historiskt sett bidragit mest till växthuseffekten. Men fortfarande har inget av länderna gått med på några bindande avtal för att minska klimatpåverkan.

Däremot sade sig Hu och Obama vara överens om att betydande åtgärder behövs.

Kineser som förespråkar större yttrandefrihet och starkare skydd för mänskliga rättigheter uppskattade Obamas uttalanden om att mänskliga rättigheter inte är någonting unikt för Amerika utan en princip som gäller i hela världen.


Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".