Soldaterna måste skydda den civila uppbyggnaden.

"Omöjligt bekämpa talibanerna militärt"

Sveriges militära insats i Afghanistan debatteras i dag i riksdagen. En brännande fråga är om soldaterna där gör någon nytta eller inte.

Anders Kjellström, docent i juridik vid Malmö högskola, arbetar med att bygga upp rättsväsendet i Afghanistan. Han säger att Sverige fokuserar för mycket på det militära.

– Det är inte så att talibanerna gömmer sig bland civilbefolkningen. Talibanerna är civilbefolkningen. De kan gräva ned sina vapen och vänta ett år, vänta två år, och sedan gräva upp dem igen. Det går helt enkelt inte att bekämpa en sådan fiende militärt, säger Anders Kjellström.

– Det enda sättet att på sikt skapa stabilitet i Afghanistan är genom att hjälpa till med den civila uppbyggnaden.

Konsensus råder i Sverige om att ha en svensk trupp i Afghanistan. I riksdagen är det bara Vänsterpartiet som vill ta hem svenskarna.

Deras säkerhet är ett av de hetaste ämnena i debatten.

Men även en mer strategisk fråga hamnade i fokus vid en utfrågning i försvarsutskottet i går. Hjälper de svenska soldaternas närvaro det krigshärjade Afghanistan?

Anders Kjellström, som deltog i utfrågningen, säger att soldaterna bara är till hjälp om de skyddar den civila uppbyggnaden.

– De enda argument som är hållbara i Afghanistan, det är vägar, det är sjukhus, det är skolor, bevattningsanläggningar och utsäde. Sådant som ser till att det afghanska samhället kan börja fungera igen, säger Anders Kjellström.

Överbefälhavare Sverker Göransson var också med i utfrågningen. Och han skyndade sig att förklara att det civila och det militära går hand i hand.

– Vi måste akta oss väldigt noga för att säga 'antingen eller'. Jag sade både och, även Anders Kjellström säger både och, säger ÖB Sverker Göransson.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".