Mona Sahlin:

"Malmström blir en bra kommissionär"

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin är nöjd med valet av Malmström men är samtidigt kritisk till att oppositionen informerades först en halvtimme innan presskonferensen.

– Cecilia Malmström är en mycket kompetent och duktig politiker. Hon blir en bra kommissionär. Nu är det viktigt att se till att hon får en bra portfölj. Jag beklagar fortfarande att vi inte fick delta i den här processen innan men Cecilia är en bra kommissionär, säger Mona Sahlin.

Fick ni inte delta, Fredrik Reinfeldt sade att han hade pratat med er?

– Trettio minuter innan presskonferensen, det tycker inte jag är, som Reinfeldt har uttryckt det, en öppen process med riksdagens övriga partier, säger Mona Sahlin.

Vad hade kunnat vara annorlunda om Reinfeldt hade pratat med er tidigare?

– Framförallt tycker jag att det handlar om respekten för riksdagspartierna och det politiska systemet i riksdagen. Kommissionären ska tala för hela nationen oavsett regering. Det hade varit en viktig markering att föra samtal om namnen. Inte minst med oppositionsledaren, säger Mona Sahlin.

Gjorde Göran Persson det när han utsåg Margot Wallström?

– Ibland låter det som om Fredrik Reinfeldt har tänkt så här; eftersom Göran var dum mot mig så ska jag vara dum mot Mona. Antingen menar man att man vill ha en ny och annorlunda process eller inte. Det hade varit bra, nu blev det inte så, säger Mona Sahlin.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".