Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Maud Olofsson:

"Problematiskt att staten äger Vattenfall"

Publicerat tisdag 17 november 2009 kl 17.20
Maud Olofsson intervjuas om Vattenfall. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Näringsministern och centerledaren Maud Olofsson tycker att det är problematiskt att Vattenfall är ett företag helägt av staten. Det sa hon i dag, som en kommentar till att folkpartiledaren Jan Björklund tycker att det är dags att börja diskutera ägarfrågan.

2006 beslöt den borgerliga alliansen att gå till val på att Vattenfall skulle ägas av staten den här mandatperioden, och att staten bör kvarstå som huvudägare av bolaget.

Beslutet byggde på att allianspartierna inte var överens. Centern vill behålla företaget i statens ägo med motiveringen att kunna använda det för att styra energipolitiken.

Inför nästa valmanifest, till 2010, kommer ägarfrågan att tas upp igen. Det sa folkpartiledaren Jan Björklund till journalister i dag.

– Det är inte längre självklart att en stat äger ett företag fullt ut som bara verkar i det egna landet. Tvärtom. Principen om nationell, statlig styrning på en nationell, inhemsk marknad och principen om fri konkurrens och internationell elmarknad kommer i konflikt med varandra. Det gör att ägandefrågan mer långsiktigt bör diskuteras på nytt, säger Jan Björklund.

Centerledaren Maud Olofsson kommenterade Björklunds utspel med att det är problematiskt för staten att äga Vattenfall.

– Det är problematiskt med det här starka statliga ägandet, inklusive Vattenfall.

Varför är det problematiskt med statligt ägande i Vattenfall?

– Jag tror att svenska folket uppfattar Vattenfall i större utsträckning som ett nationellt bolag än som ett internationellt bolag. Är man ett internationellt bolag så äger man ju energitillgångar av olika slag. Det kan skapa rätt mycket frågetecken. Det är det som gör att det är svårt. De omsätter 165 miljarder och har 33 000 anställda. Det är klart att det är ett otroligt stort och omfattande bolag som en stat ska hålla ordning på, säger Maud Olofsson.

Vattenfall ligger allra sist på listan över företag som vi kan tänka oss att sälja, sa den moderate finansministern Anders Borg i förbifarten till Ekot i riksdagen på eftermiddagen.

Näringsminister Maud Olofsson har fått tuff kritik de senaste dagarna för motstridiga och oklara besked om Vattenfall.

– Jag kan bara konstatera att det är mycket ord som har lagts i min mun, som jag aldrig har sagt. Jag har gått igenom vad jag har sagt och jag står för det. Sedan är det också viktigt att de uppfattar att vi är en aktiv ägare som har en tydlig agenda, säger Maud Olofsson.


Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".