Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Studentprotester sprider sig

De europeiska studentprotester som började i Österrike för några veckor sedan har nu spritt sig till Tyskland. De senaste dagarna har lokaler ockuperats vid mer än 20 universitet. Studenterna protesterar mot vad de anser vara försämrade studievillkor.

I dag har studenter demonstrerat i många tyska städer.   

– Vi är inget humankapital. Utbildning åt alla, annars blir det kravaller, säger talaren. Vänsterstudenterna är mest högljudda.

Också kapitalismen ska krossas, enligt talkörer och plakat.

Men de flesta som var ute på Berlins gator i dag tycks ha varit det bara för att visa sin besvikelse över studierna. Katrin Lillinger till exempel, som läser psykologi första terminen på ett av Berlins universitet.

– Det är sorgligt, jag tycker alla delarna av kursen är intressanta. Men allt är så pressat att jag blir glad om en föreläsning blir inställd, säger hon.

– Studierna ska ju ge en möjlighet att utveckla egna kritiska tankar. Men det har man ingen tid till. På det viset uppstår inga kreativa idéer, säger Katrin Lillinger.

I grunden är det den så kallade Bolognareformen studenterna är missnöjda med. Den införs successivt i hela Europa sedan tio år tillbaka och ska göra utbildningarna likvärdiga, så att studenter ska kunna byta utbildningsorter över gränserna. 

Men Bolognastandarden innebär också att den gamla goda termen "ligga vid universitetet" knappt har någon innebörd längre. De tyska studenterna klagar över närvaroplikt, stress och ständiga prov och dessutom utslagning för många efter grundutbildningen, oftast tre år, så kallad bachelor. Till påbyggnadsutbildningen Master tas bara de bästa in.

– Det är en illusion att man kan få jobb bara på grundutbildningen. Masternivån är en förutsättning för de bättre jobben, säger studenten Katrin Lillinger.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".