Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polens ekonomi går framåt

Samtidigt som de baltiska ekonomierna har drabbats hårt av krisen så finns det ett land vid Östersjön vars ekonomi faktiskt inte har krympt: Polen.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth spår att Polens ekonomi kommer att växa med 1,4 procent i år.

– Polen har en betydligt större hemmamarknad än vad de baltiska länderna har. Sverige har ju drabbats väldigt hårt av att vi är exportberoende precis som Finland. Polen har kunnat hålla emot lite grann för att hushållen har haft det relativt bra under den här perioden, säger Annika Winsth.

Den polska ekonomin har klarat krisen förhållandevis bra, men Nordea räknar ändå med att ett polskt medlemskap i EMU kommer att dröja fram till 2014. Ännu klarar inte landet alla så kallade konvergenskrav på maximalt budgetunderskott, maximal inflation med mera, för att få komma med i valutaunionen.

Ett land som däremot väntas klara kraven redan nästa år, och därför skulle kunna komma med 2011 är Estland, säger Annika Winsth

– Det gäller att uppfylla de kriterier som finns. Det är inte uteslutet att man lyckas med det i Estland.

Just ett medlemskap i EMU är den stora målsättningen för de tre baltiska länderna. Det är också en anledning till varför Lettland så hårdnackat vägrat att devalvera. Lettland är ju det land av de tre baltiska som har allra sämst ekonomi idag.

Men de tre baltiska länderna är olika. Och för att jämföra dem med Sverige kan man titta på BNP per capita, det vill säga BNP per invånare, korrigerat för köpkraft. Estlands BNP per capita är ungefär 50 procent, det vill säga hälften av Sveriges. Litauens är ungefär 44 procent, Lettland 40 procent.

Och Nordea spår att Sveriges ekonomi kommer återhämta sig fort. Redan om två år kan Sverige vara tillbaka på samma nivåer som innan krisen. När de baltiska länderna når tillbaka vågar Annika Winsth inte säga. 

– Det ligger inte inom prognoshorisonten. De baltiska länderna har tappat ganska ordentligt och det är en längre väg tillbaka för dem.

Har du någon uppfattning om det rör sig om fem år eller tio år?

– Nej det vågar jag inte säga. Det måste man räkna på ordentligt om man ska svara på, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth. 

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".