Deming Huo säger att Kina tar med sig tidigare lärdomar i Geelys förhandlingar om att köpa Volvo. Foto: SR
Ekonomiprofessorn Deming Huo:

Kina vill köpa fler företag i västvärlden

Kinesiska Geelys intresse för att köpa Volvo är bara början på en kinesisk offensiv in bland västvärldens företag. Men Kina har gjort många misstag de senaste åren och de misstagen försöker de nu ta lärdom av i förhandlingarna med Volvo. Det säger en av Kinas mest respekterade ekonomiprofessorer till SR:s ekonomikorrespondent.

Kina är på väg att lära sig av de dåliga exemplen. Den lärdomen tar de med sig i Geelys förhandlingar med Volvo, säger Deming Huo.

Han är professor i nationalekonomi. Jag träffar honom i de gamla utsmyckade, klassiskt kinesiska byggnaderna som inrymmer Kinas center för ekonomisk forskning vid universitetet i Peking.

Bakgrunden till Kinas köpresor i världen är Kinas valutareserv. Kina tjänar enormt med pengar på sin handel med utlandet.

De exporterar otroligt mycket mer än vad de importerar. Det ger ett fullständigt fantastiskt överskott i kontanter. Just nu innehåller Kinas valutareserv mer än motsvarande 12 000 miljarder kronor.

Hittills har Kina valt att placera sina pengar genom att låna ut dem till andra länder, främst till USA. Men det har inte gått så bra. USA-dollarn har fallit som en sten i värde, och därmed har Kina förlorat enorma summor.

Så nu letar Kina efter nya sätt att placera sina pengar. Och ett av sätten är att köpa utländska företag.

Kina köper företag som redan har ett bra varumärke. Vem vet, nästa gång, efter Volvo, kanske de köper modeföretaget Christian Dior. Det går inte att undvika, säger Deming Huo.

Kina köper alltså färdiga, värdefulla varumärken. Det de gör, säger Deming Huo, det är att köpa kunskap och erfarenhet.

Geely är ett privat företag och därför inte direkt kontrollerat av den kinesiska staten. Men staten har ändå kontroll, via bankerna som lånar ut pengar till Geely. Och ett eventuellt Volvo-köp har statens och kommunistpartiets välsignelse, det är Deming Huo säker på.

– Om Geely verkligen vill köra Volvo, och villkoren är rätt: Då har Geely den Kinesiska statens välsignelse,säger Deming Huo.

Staffan Sonning, Peking
staffan.sonning@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".