Frankrikes finansminister bäst i Europa

Vilka personer som är Europas ekonomistjärnor finns det nu en ranking på. Det handlar om vilka det är som formar den ekonomiska politiken och vilka ekonomer som formar politikerna.

Det är tidningen Financial Times som har försökt sig på en rankning av Europas finansministrar och resultatet är rätt hedrande för Sverige.

Anders Borg kommer nämligen på fjärde plats av 20 och han får höga både politiska poäng och trovärdighetspoäng. Där är han näst bäst i Europa men den ekonomiska poängen blir låg, beroende på problemen i den svenska ekonomin med hög arbetslöshet bland annat.

Högst rankad av dem som formar den ekonomiska politiken i Europa är Frankrikes Christine Lagarde.

Ingen annan finansminister från ett stort och ekonomiskt viktigt land har klarat året med finanskris och lågkonjunktur så bra som hon, enligt Financial Times.

Den franska finansministern får extrapoäng för att hon talar engelska flytande och beskrivs som en större stjärna på den finanspolitiska himlen i engelskspråkiga medier än i franska.

Vilket leder in på frågan vilka ekonomer som formar politikerna. I den grenen är den anglosaxiska dominanser överväldigande. Där finns de verkliga ekonomstjärnorna, från de viktigaste universiteten i USA och England.

En av de nu levande legenderna är amerikanen och 2008 års ekonomipristagare Paul Krugman.

Legend är han åtminstone i Europa ty han argumenterar mer som en europeisk politiker än en amerikansk: satsa på mer statliga stimulansåtgärder, bland annat för att få ner arbetslösheten.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".