Exportföretag i euroländerna går dåligt

Den starka euron just nu minskar vinsterna för företag i euroområdet. Europeiska företag i länder utanför euroområdet går betydligt bättre, visar nya analyser.

Två stora finansanalysföretag, ING och Thomson Reuters, kommer fram till ungefär samma sak efter att ha studerat europeiska företags redovisningar för det tredje kvartalet. Både försäljningssiffror och resultat är bättre för företag i länder utanför eurozonen än innanför. 

Särskilt stora problem har euroländernas exportföretag i handeln med USA. Under det senaste året har dollarn nu förlorat nära 20 procent i värde gentemot euron. Amerikanska varor har blivit billigare i Europa. Europeiska däremot dyrare i USA.

Det drabbar inte minst euroländernas bilindustri, som har svårt med sin amerikanska försäljning. En företrädare för fransk-japanska Renault-Nissan säjer till tidningen Financial Times att "den västeuropeiska bilindustrin numera bara producerar bilar för den västeuropeiska marknaden". De är för dyra för att sälja någon annanstans.

Ett annat exempel är den europeiska flyg-, rymd- och rustningskoncernen EADS, som tillverkar bland annat Airbus-flygplanen och som normalt gör affärer i USA. Under årets första nio månader har EADS förlorat motsvarande elva miljarder kronor på den svaga dollarn i förhållande till euron. 

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".