Under fredagens demonstrationer blockerades delar av Katmandu. Nu befaras nya oroligheter. Foto: Scanpix.

Oro för nya demonstrationer i Nepal

I Nepal hotar maoisterna med nya demonstrationer sedan fredsprocessen kört fast. Detta efter en konflikt om vem som ska ha kontrollen över armén.

Efter ett fredsavtal 2006 avskaffades monarkin och maoisterna bildade ett tag regering. Men nu fruktar en del nepaleser som Ekots korrespondent träffat att oroligheter ska blossa upp igen.

– Allt verkar bli sämre just nu i Nepal, och jag är rädd för att våldsamheter ska börja igen. Det säger 20-åriga Jitu Pakhran, som söker jobb utomlands.

Om läget vore bättre i Nepal skulle jag inte stå här i kön, säger hon.

Jitu Pakhran köar utanför en polisstation i Kathmandu, bland hundratals andra, de flesta av dem unga. De behöver ett papper från polisen för att kunna resa utomlands.

2006 såg allt hoppfullt ut när maoistgerillan och regeringen slöt ett fredsavtal efter ett blodigt inbördeskrig, och val kunde hållas.

Men nu stiger spänningen igen i utfattiga Nepal. Den folkvalda maoistregeringen föll i somras. En ineffektiv koalition styr nu över ett lamslaget parlament som bojkottas av maoisterna.

– Om vi inte mycket snart hittar en lösning genom dialog kan vi tvingas ut på gatorna igen, säger Baburam Bhattarai, maoisternas chefsideolog, under några månader den nyutropade republiken Nepals förste finansminister.

Han säger att konflikten nu gäller vem som ska ha rätt att tillsätta arméchefen. Ändå hoppas han på en fredlig kompromiss med regeringen.

Regeringens informationsminister Shankar Pokharel säger att maoisterna talar om demokrati men att de i praktiken vill något annat.

Utanför polisstationen i centrala Kathmandu ringlar kön vidare. Jitu Pakhran och hennes väninna hoppas snart åka och jobba i Dubai.

Men de vill gärna komma tillbaka om ett par år, om situationen förbättrats.

Nils Horner, Kathmandu
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".