Danmark

Framgång för oppositionen i lokalval

Kommunalvalet i Danmark blev framgångsrikt för oppositionspartierna till vänster. Socialdemokraterna får behålla sin ställning som största parti och Socialistisk Folkeparti gick starkt framåt. Också det populistiska Dansk Folkeparti hade framgång i valet.

Socialdemokraterna fick flest väljare bakom sig, trots en tillbakagång jämfört med kommunalvalet 2005.

Partiet samlade nästan 31 procent av rösterna och kan räkna med att besätta den främsta kommunala politiska posten, den som borgmästare, i landets fyra största städer med Köpenhamn i spetsen.

Kollegorna på vänsterkanten, Socialistisk Folkeparti, gick starkt framåt och fick nästan dubbelt så många röster som i det förra valet och är med sina över 14 procent landets tredje största parti i kommunerna

Det största regeringspartiet, Venstre, gick något tillbaka och fick knappt 25 procent av rösterna, medan regeringskollegorna de Konservativa gick framåt och hamnar på omkring 11 procent.

För den borgerliga regeringens stödparti, Dansk Folkeparti, blev valet en framgång och partiet samlade omkring 8 procent av väljarna.

Kommunalvalet har ingen direkt inverkan på rikspolitiken och valkampen har varit ganska avslagen.

Och i de första politiska kommentarerna till resultatet har nästan alla ledare för de stora partierna lyckats hitta något att glädja sig åt.

Antingen att de har gått framåt eller att de inte tappat så mycket att de misströstar inför framtiden.

Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".