Fler småbarnsföräldrar i förtidspension

Andelen yngre som gick i förtidspension fördubblades mellan åren 1991 och 2006. Även småbarnsföräldrarna blev fler bland förtidspensionärerna, visar en rapport som Försäkringskassan presenterar i dag.

Situationen kan ha vänt de senaste tre åren, men i så fall väldigt lite, säger kassans analytiker Ulrik Lidwall.

– När det gäller de allra yngsta som har aktivitetsersättning, 20–29 år, vet vi att den gruppen fortsätter att öka. När det gäller de övriga grupperna är det färre som kommer in och det är också människor som övergår i ålderspension. Totalt sett är det något färre som finns i systemet i dag jämfört med för tre år sedan, säger Ulrik Lidwall.

Den stora siffran förtidspensionärer, över en halv miljon, har länge använts som politiskt slagträ i debatten.

Inför senaste valet viftade den borgerliga alliansen högt med frågan som en del av den så kallade jobblinjen. Det är för lätt att få förtidspension, i stället ska folk rehabiliteras och återgå till sina jobb, hette det.

Regeringen har vidtagit flera åtgärder i den riktningen, men anklagas av oppositionen för att ta ifrån folk både jobb och rätten att bli sjuk.

Rapporten som försäkringskassan presenterar i dag visar hur situationen utvecklades under 15 år fram till 2006. Den säger alltså inget om vad som har hänt sedan alliansregeringen tog över.

Ändå är utvecklingen oroande, säger Ulrik Lidwall, eftersom de som en gång har hamnat utanför arbetsmarknaden har väldigt svårt att ta sig tillbaka.

– Historiskt sett vet vi att det är svårt att få tillbaka de här grupperna. Dels har de sjukdom och arbetsoförmåga med sig i bagaget naturligtvis, och sedan är det svårt att hävda sig på arbetsmarknaden, säger Ulrik Lidwall.

Under den undersökta perioden fördubblades andelen personer mellan 30 och 49 år som fick byta jobb mot förtidspension. De kom att bli nästan en tiondel av alla med förtidspension.

Fler blev också de med småbarn. Var femte förtidspensionär år 2006 var i åldern då man bildar familj eller har barn som bor hemma.

Även inkomstnivån förändrades. Var tredje med förtidspension var fattig 2006 jämfört med bara var tionde i början av 1990-talet.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".