Obama på guidad tur i den Förbjudna staden i Peking.

Kinas miljöaktivister hoppas på Obama

Både USA och Kina har i samband med toppmötet i Peking sagt att de ska samarbeta för att motverka klimatförändringar. Kinas befolkning blir allt mer miljömedveten, men till stor del riktas förhoppningarna om en radikalare global klimatpolitik mot USA och president Obama.

– Just nu är det viktigt att sända en signal från världens utvecklingsländer till världens rikaste land, säger Yáng Aìlún som är projektledare för kinesiska Greenpeace' klimatarbete.

Inför Barack Obamas första besök i Kina uppvaktade hon den amerikanska ambassaden med ett traditionellt rött pappersklipp som föreställer Obama tillsammans med uppmaningen "var en klimatledare" och kinesiska Greenpeace har också samlat in över 30 000 namnunderskrifter genom sin hemsida från kineser som vill sätta press på USA:s regering att arbeta hårdare mot klimatförändringar.

Yáng Aìlún på kinesiska Greenpeace tycker att de båda ländernas ledare har visat samarbetsvilja under toppmöte i Peking men att uttalandena om klimatet kan tolkas på flera olika sätt.

Det enda Kinas president Hu Jintao har sagt hittills är att Kinas tillväxt 2020 kommer att vara betydligt mindre koldioxidintensiv än den var 2005. Däremot har Kina precis som USA undvikit att nämna några exakta siffror.

Yáng Aìlún på kinesiska Greenpeace säger att hon ändå tror att kinesiska regeringen har förberett sig ganska väl.

– Jag tror att de redan har förberett siffror som är positiva, men att de av strategiska skäl väljer att vänta till en lämplig tidpunkt med att nämna dem i diskussionen, säger Yáng Aìlún.

En grupp av kinesiska forskare som fungerar som rådgivare till regeringen har föreslagit att koldioxidutsläppen ska minskas med mellan fyra och fem procent varje år räknat från 2005 års utsläppsnivå.

USA:s president har problem med att få den amerikanska senaten att godkänna hans lagförslag som skulle betyda att USA år 2020 ska ha minskat sina utsläpp till sju procent under 1990 års nivå.

Bland annat Kina har krävt att den siffran borde vara betydligt högre.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlber@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".