Amerikaner tar fram gömda skattepengar

Den amerikanska skattemyndighetens amnesti för skatteflyktingar har gett resultat. Nästan 15 000 oroliga amerikaner har hört av sig till skattemyndigheten för att berätta om sina undangömda pengar i olika skatteparadis.

Den amerikanska skatteamnestin pågick fram till sista oktober i år och IRS, skattemyndigheten i USA, säger nu att under de sista veckorna så hörde skatteflyktingar i drivor av sig och anmälde att de hade undanstoppade pengar i olika bankkonton runt om i världen.

Totalt cirka 14 700 amerikaner har nu anmält att de har flytt undan skatter och avgifter genom att sätta pengarna i utländska konton, det är ungefär dubbelt så många som IRS hade räknat med skulle anmäla sig.

De undanstoppade pengarna finns i sammanlagt 70 länder och IRS anger att staten fått tillbaka miljardtals med skattedollar genom amnestiprogrammet. Man vill dock inte ange exakt hur många miljarder det handlar om.

Amnestin, där de som erkänner frivilligt kan räkna med lägre straff än annars, kom till sedan IRS sent i somras kommit överens med schweiziska banken UBS om att UBS skulle lämna över 4 450 amerikanska kunders identiteter.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".