Dmitrij Medvedev och Fredrik Reinfeldt. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Medvedev i Sverige

Energifrågor i fokus på EU-toppmöte

Rysslands president Dmitrij Medvedev besöker Sverige och Stockholm med anledning av dagens EU-toppmöte. Det är det sjätte officiella besöket av en rysk/sovjetisk statschef under de senaste 100 åren.

Med klimatmötet i Köpenhamn bara några veckor bort domineras dagens toppmöte av energi-, klimat- och handelsfrågor.

– Ryssland har en viktig roll att spela i Köpenhamn och vi är överens om att det måste till en omfattande överenskommelse vid mötet i december. Men då måste också Ryssland begränsa eller reducera sina utsläpp, säger Fredrik Reinfeldt.

Strategier för ett framtida ryskt WTO-medlemskap och en ny taktik för att undvika vidare gastvister ska också avhandlas, samt ett nytt partnerskapsavtal mellan EU och Ryssland.

De senaste årens mord på ryska journalister och aktivister gör också den ryska människorättsfrågan aktuell för diskussion under dagens möte.

– Vi har en återkommande dialog om mänskliga rättigheter men jag ser det som naturligt att mr-frågan och vår oro för demokrati och yttrandefrihet i Ryssland ska komma upp också under våra överläggningar, sa statsminister Fredrik Reinfeldt till på en pressträff i Stockholm i går.

Medvedev landade på Arlanda vid 20-tiden på tisdagskvällen, och välkomnades bland annat av näringsminister Maud Olofsson. Statsbesöket inleddes med en informell middag mellan Medvedev och Reinfeldt.

Toppmöten mellan EU och Ryssland hålls två gånger om året och brukar ofta vara laddade tillställningar. Det senaste mötet ägde rum i staden Chabarovsk i det ryska Fjärran Östern, nära den kinesiska gränsen. Då stod energi- och säkerhetspolitiska frågor högst upp på dagordningen och mötet kom att sluta i ett öppet gräl om utrikespolitik och energisäkerhet.

Medvedevs besök är det första ryska i Sverige sedan den tidigare presidenten Vladimir Putin var här i samband med ett EU-toppmöte i Stockholm 2001. Det var länge oklart huruvida dagens toppmöte verkligen skulle äga rum i Stockholm, och inte i Bryssel i enlighet med det ryska önskemålet.

De svensk-ryska relationerna har varit kyliga de senaste åren, särskilt efter utrikesminister Carl Bildts kommentarer kring den ryska krigsföringen i Georgien, men också på grund av gasledningsbråk och oenighet kring Rysslands syn på mänskliga rättigheter. Men Sveriges ja till gasledningen Nord Stream har tinat upp relationen en smula.

Medvedev välkomnade den svenska regeringens ja till gasledningen som ska gå från Finska viken till Tyskland.

– Den hjälper energisäkerheten i Europa och den hjälper Ryssland, sa den ryska presidenten på en kort pressträff före toppmötet på onsdagen.

I Stockholm finns risk för stora trafikstörningar i samband med EU-mötet. Området kring Grand Hôtel, där den ryske presidenten bor, är helt eller delvis avspärrat under hela onsdagen och området kring Stockholms slott är avstängt mellan 14:00-17:30.

När presidentens följe beger sig från Slottet till Arlanda vid 17-tiden får man räkna med jättelika köer på E4 norrut.

Sofia Eriksson
sofia.eriksson@sr.se

Tidigare ryska statschefer som besökt Sverige

1909: Den siste tsaren, Nikolaj II, besökte Stockholm i juni, med anledning av att hans kusin Maria året innan gift sig med Gustav V:s son prins Wilhelm. Mest ihågkommet för att socialisten Hjalmar Wång i samband med besöket sköt ihjäl en svensk general, i tron att denne var rysk officer.

1964: Sovjetledaren Nikita Chrusjtjov på besök i slutet av juni, bara fyra månader innan han avsattes. Fotograferad på berömda bilder när han rodde Harpsunds-ekan med statsminister Tage Erlander.

1991: Siste sovjetiske presidenten Michail Gorbatjov på blixtvisit i Stockholm under blott åtta timmar i början av juni - två månader före det gammalkommunistiska kuppförsöket mot honom.

1997: Förste ryske presidenten Boris Jeltsin kom på tredagarsvisit i början av december, träffade Astrid Lindgren, försökte aktivt sälja naturgas och råkade ökänt utropa Tyskland och Japan till kärnvapenmakter i samband med ett plötsligt påkommet nedrustningsutspel.

2001: Vladimir Putin - numer premiärminister - besökte Stockholm i samband med EU-toppmötet i mars och väckte mest uppmärksamhet för förslaget att behandla de albanska separatisterna i Makedonien på samma sätt som Ryssland behandlat sina tjetjener.

Även Sovjetunionens första ledare Vladimir Lenin och Josef Stalin besökte Sverige - dock endast innan de kom till makten.

TT

Dmitrij Medvedev

Dmitrij Medvedev föddes i en akademikerfamilj i dåvarande Leningrad 14 september 1965. På 80-talet studerade han juridik vid Leningrads universitet.

Medvedev var under flera år djupt involverade i Vladimir Putins politik. I november 2005 tillsattes han som den ryska regeringens vice president, och hade tidigare arbetat som Putins stabschef. Han har också varit styrelseordförande i energijätten Gazprom.

Den 2 mars 2008 valdes Medvedev till Rysslands president och efterträdde Putin med 71,2 procent av rösterna.

Tillsammans med makan Svetlana Medvedeva har han sonen Ilja.  

Ur programmet

09.00 Hälsningsförfarande

09.10-10.00 Bilateralt möte Sverige-Ryssland

10.00-10.15 Kort presstillfälle med Fredrik Reinfeldt och Dmitrij Medvedev

10.15-10.45 Förberedande EU möte

10.50-11.00 Hälsningsförfarande: Reinfeldt, Medvedjev, Barroso, Solana

11.00-12.30 EU-Rysslandtoppmöte

12.30-12.45 Gruppfoto

12.45-13.00 Undertecknandeceremoni

13.00-15.00 Arbetslunch

15.00-15.40 Presskonferens med Reinfeldt, Medvedev, Barroso, Solana

15.50 Industrialist Round Table

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".