Den ryske presidenten ville först inte komma till Stockholm. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

EU-möte kan tina frostiga relationer

I dag genomförs toppmötet Ryssland-EU och den ryska presidenten Dmitrij Medvedev är i Stockholm.

Förhandlingarna tjuvstartade på förmiddagen med att Medvedev hade ett möte med statsminister Fredrik Reinfeldt om förbindelserna mellan Sverige och Ryssland, relationer som länge varit mycket dåliga.

Energi inklusive rysk gas, klimatet och handelsfrågor kommer att stå i centrum för mötet mellan EU:s toppar och Medvedev. Förhandlingarna har börjat och kommer att pågå några timmar till. Säkert kommer man från EU:s sida också ta upp problemen med mänskliga rättigheter i Ryssland.

Medvedev och Reinfeldt hade alltså först också ett eget, bilateralt möte. Utrikesminister Carl Bildt var extremt kritisk mot Ryssland efter kriget med Georgien förra året och förbindelserna blev totalt djupfrysta. Det gick så långt att Medvedev inte ville komma till Stockholm, men nu är han här, ett tecken på att man lagt gammalt groll bakom sig, men kanske inte fullständigt.

– Det finns inte bara frågor där vi är ense, utan också frågor där vi skiljer oss. Det viktigaste är att man träffas för att hitta lösningar på problemen, sa Medvedev, den enda lilla antydningen på presskonferensen om att det funnits stora motsättningar, annars talade de mest om samarbete på det ekonomiska området som växer.

Att Sverige har godkänt den rysk-tyska gasledningen Nord Stream har naturligtvis bidragit till att förbättra relationerna och Medvedev tackade Reinfeldt för beslutet.

De två pratade också klimatfrågor, ett ämne som alltså kommer att figurera stort under resten av toppmötet EU-Ryssland.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".