Bättre vara nyanmäld på Af.

Svårare för långtidsarbetslösa att få jobb

Det har blivit svårare för den som varit arbetslös länge att hitta jobb. Det framgår av den analys som Arbetsförmedlingen, Af, lämnade till regeringen i dag. Af-rapporten visar också att man inte lyckats förmedla så många jobb till arbetslösa som man trott.

– Det blir svårare ändå när man som långtidsarbetslös ska konkurrera med en ganska stor grupp personer som nyligen kommer från ett jobb och som har en färsk arbetslivserfarenhet och en bra kompetens som många efterfrågar på arbetsmarknaden, säger Clas Olsson som är analyschef på Arbetsförmedlingen.

Hur allvarligt är det att de får vänta ännu längre?

– Det är inte bra men vår förhoppning och målsättning är att vi ska kunna rädda dem kvar på arbetsmarknaden och försöka använda den här tiden till att stärka deras kompetens så mycket så att när det sedan vänder upp igen ska finnas kvar och vara lite bättre rustade för att hänga med på nästa konjunkturuppgång.

När lågkonjunkturen gör att allt fler blir arbetslösa blir läget extra svårt för dem som varit utan jobb under lång tid.

Chansen att få jobb som långtidsarbetslös minskar, framför allt för dem som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen och som söker jobb utan stödåtgärder, som till exempel anställningsstöd.

Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsrapport till regeringen visar också att Arbetsförmedlingen hittills i år inte lyckats förmedla så många jobb till arbetslösa som man hade trott.

– En hypotes är ju att vi har en situation där vi inte har satsat tillräckligt på dem som är allra längst från arbetsmarknaden. Vi har haft en period nu med ett stort inflöde av nya arbetslösa.

– Arbetsförmedlingarna har blivit upptagna i ganska hög grad av att ta hand om dem som kommer in från uppsägning eller från en visstidsanställning som inte har fortsatt och då har vi inte haft tid, ork, kraft eller resurser att under den här tiden fokusera i tillräcklig utsträckning på dem står längst från arbetsmarknaden och inte kunnat utnyttja de instrument som vi har och inte heller haft tillgång till alla de instrument som vi skulle vilja ha, säger Clas Olsson, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".