Israeliska soldater i östra Jerusalem läxas upp av en äldre palestinsk kvinna. Foto: Cecilia Uddén/SR.

Fler palestinska hem rivs i Jerusalem

USA:s president Barack Obama fortsätter att kritisera Israels bosättningsbyggande, som ska utökas med ytterligare 900 bostäder i östra Jerusalem. Dagen efter det israeliska beskedet revs i dag två palestinska hem i östra Jerusalem, medan en grupp amerikanska judiska bostadsspekulanter gjorde en tur i östra Jerusalem.

Bakom en kedja av kravallutrustade soldater hackas husen sönder av schaktmaskiner och grävskopor. I det här ihopbyggda parhuset bodde två palestinska familjer - 14 personer -  och längst fram står farmor och svär åt soldaterna och läxar upp dem när de försöker få henne att flytta på sig.

– Har du ingen mamma? frågar hon en av dem och sedan pekar hon på en israelisk soldat av etiopiskt ursprung och säger: De kommer hit från hela världen - från Etiopien och USA och Ryssland; de får bygga, de bygger på vår mark, men vi får inga bygglov och våra hus rivs.

Och inte långt därifrån, på en kulle söder om Jerusalems gamla stad, står en grupp amerikanska fastighetsspekulanter som är här för att protestera mot Barack Obamas försök att hindra judar från att bo var de vill som de säger.

 Gruppen leds av New York politikern Dov Hikind, som uppmanar alla amerikanska judar som älskar Israel att göra något konkret: Köp en fastighet i Israel!

Men när Dov Hikind och hans grupp från New York ska lägga en symbolisk hörnsten intill en bosättning i östra Jerusalem är de nära att överröstas av Peace Now-demonstranter som ropar: Högern och bosättarna är farliga för Israel!

En av de hitresta besökarna från New York, Arthur i ljusgrön skjorta, säger till sin fru att de i Fred nu-gänget ju kan flytta härifrån och bo i ett arabland om de inte har vett att visa Israel sitt stöd.

Själv letar han efter ett hus att köpa på Västbanken.

Cecilia Uddén, östra Jerusalem
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".